The last pieces of lead. 14 aug 07

Dus vandaag ’t water gebeuren afgesloten.

Zo besloot ik de vorige keer het relaas uit Atlin.?

Helaas niets bleek minder waar…….

Deze week gingen we nog ff canyoningen, of zoiets, in de Pine Creek. Eerst in de bovenstroom ter plekke van de watervallen nog een reddingsactie op touw gezet. Er was een persoon vermist aan de zuidzijde van de Pine Creek Bridge op KC? 8V NB

We bereiden ons voor in de Cabin. Een van ons krijgt de leiding. We nemen alle mogelijk benodigde spullen mee als klimmateriaal, karabiniers, touwen, broekjes, etc. Maar ook First Aid materiaal, zwemspullen, dry suite, etc. Voeding voor enkele dagen, drinken, navigatie spullen. Alles ook op de man.

Rukken vervolgens uit en komen aan op de LPS (Last Point Seen) Daar volgt, zoals het reddingsplan van in dit geval Vincent voorschrijft, eerst sporen onderzoek. Hieruit blijkt dat de vermistte persoon aan de zuidzijde vermoedelijk is verdwenen. We besluiten om 4 man op linie aan de zuidzijde stroomafwaarts te laten zoeken inclusief de overliggende oever van het ravijn. 2 man aan de noordzijde met name voor het speuren met verrekijker op de zuidoever. Zo’n 400 meter speur ik met Johan de zuidoever af langs de prachtige indrukwekkende waterval. Het verval is hier in een aantal stappen wel 50 meter. Wildwater klasse 5 of meer. Geen parcours voor mij zonder suicidiale neigingen. Eerst vinden we in een eddy op houtstapels ’n kleurrijk kinderlaarsje. Daar staan we wat te uitgebreid bij stil hetgeen onnodig bleek. Toeval. Maar de door de vemiste persoon achtergelaten auto zat wel een kinderzitje dus……. je weet maar nooit en de scenario’s van de Haas zijn doorspekt met valstrikken.

Na 500 meter vinden Johan en ik ongeveer gelijktijdig op de andere oever ongeveer halverwege ons slachtoffer. Dat wordt takelwerk met de “Flaschenzug”. In de weersvoorspelling had ik aan Vincent aangeven dat het in de namiddag zou kunnen gaan onweren. Dat klopte veel te nauwkeurig. ’n Uur te vroeg regende het al pijpenstelen. Vervolgens een gezamenlijke hijsconstructie gebouwd en ’t slachtoffer naar boven getrokken. Maarten was afgedaald en kwam vrij zelfstandig weer omhoog langs het reddingskoord.

Bart ontdekte in een edyy nog een vleugellamme gans welke er appetijtelijk uitzag. We hebben er nog wat jacht opgemaakt. Complex aspect was dat we hem moesten doden en tegelijk in de greep krijgen anders werd ie met de dodelijke stroming mee gevoerd. Dat is uiteindelijk dus niet gelukt.

Afgelopen donderdag 9 aug. nog een dagje de Pine Creek in geweest ter afwisseling. Nu voor weer een ander water aspekt: Wildwater rivercrossing technieken. De rivier is dus ongeveer tot het middel diep met een stroming op het sterkste punt van 3 m/s oftewel zo’n 11 km/uur. Dus achtereenvolgens, in vervolg op het reeds geleerde, in Whitehorse:

Geborgd door een 8mm reddingslijn aan de overkant zien te komen. De lijn onder 45 graden stroomafwaarts en vervolgens terwijl deze langzaam gevierd wordt achteruitlopen naar de overkant zien te komen. Lukt me redelijk uitgeput na de 2e poging.

Vervolgens teruglopen zonder lijn. Dat kan natuurlijk nog niet en wordt het uit alle macht onder 45 graden stroomopwaarts zwemmen naar de andere kant. Zo’n 50 meter verder kom je dan in een eddy aan de kant met bloedende handen door het borst crawelend slaan in de stenen op de oever.

Daarna met een stok van 3 meter naar de overkant

En zonder stok terug stand alone. Dat leek eerst onmogelijk. Gaat steeds beter.

Groepsgewijs (8 man)? in een wigvorm, elkaar omarmend, naar de overkant. Vincent verzuipt ongeveer. Je moet de eerste man omlaag drukken zodat hij grip op de bodem houdt, Hij heeft geen steun en wordt steeds verder naar beneden geduwd. No mercy .

Met een langere stam, van 5 meter, op linie terug. De gemakkelijkste weg.

Met rugzak (gevuld met houtblokken) om laten vallen ergens stroomopwaarts. Losmaken, afhangen, omdraaien en op de rugzak gaan liggen en naar een eddy zwemmen.

We besluiten met river swimming. Focking cold. Van eddy naar eddy. Telkenmale stukjes van 30- 40 meter om de strainers /sweepers (widowmakers) heen. Dit zijn omgevallen bomen welke ongeveer op of in het wateroppervlak drijven/ en nog in de oever vastzitten. Onderdoor is levens gevaarlijk omdat er veelal andere troep onderzit waar je gegarandeerd aanvast blijft zitten en verzuipt.? Na ca 10 sessies besluiten we te stoppen wegens onderkoelings verschijnselen oftewel? hypothermia van enkelen. Onze dry suites zijn ook zo lek als ’n mandje zoals we al eerder hadden vastgesteld zonder diepgaand onderzoek. Telkenmale wordt het door het lichaam opgewarmde water weer ververst met koel helder gletscher water. Lekker frisch. Michellin gaat hier wat van opsteken.

Donderdag 9 aug. Dagafsluiting.

Instructie: Boogschieten, slingshot of kattepult schieten, vliegvissen en werphengel.

Bart is van oudsher ’n sniper dus scherpschutter van formaat. Hij kent alle ins en outs van het schieten. Van ontwerp en omgaan met het wapen tot de specifieke eigenschappen van het laden, richten afdrukken en schieten. Maar voor dat alles moet je eerst je prooi zoeken want voeding is een belangrijk onderwerp van het overleven. Deze aspecten hebben met alle wapens sterke overeenkomsten.

Richten, inademen, uitademen tot altijd het exadt gelijke restluchtvolume in de longen, concentreren op de hartslag en ca 0,5 sec na de hartpuls afdrukken zonder scheef te trekken aan de trekker. Vervolgens nakijken en daarna herladen.

We oefenen nog enkele uren op een recentelijk ontwikkelde schietbaan zonder 7,62 mm geweer.

Vrijdag 10 aug. : “Web of life”

Interview? van Bart: Wat hebben we nog niet gedaan. Wij sommen een reeks aan onderwerpen op. Vervolgens is hij weer gepassioneerd aan het vertellen omtrent de samenhang tussen Astronomi, (link naar de Astrologi), Geologie, Meteorologie, biologie. Oftewel in indiaanse termen de “Web of life” .

Boeiend is het vergelijk van hetgeen wij met al onze moderne middelen kunnen meten en weten en datgene dat onze verre voorouders ergens ter wereld: de Azteken, Inca’s Egyptenaren, Indianen, Chinezen etc aan kennis hebben weten te verwerven. Het is bijzonder dat zij dat konden op andere gronden en met technische ondersteuning maar ook dat veel van de wijze waarop zij dat deden ook weer verloren is gegaan en wij er nu naar gissen.

Vanavond gaan we in Atlin naar een toneelstuk: “Murder Investigation”, (bij gebrek aan beters.)

Ook “de murder” is weer geschiedenis. In een authentiek oud zaaltje werd het stuk opgevoerd van ca 30 min. Vervolgens wordt er na de pauze veel verwarring gezaaid, de acteurs mengen zich onder het publiek met de opdracht toch vooral nog meer verwarring te zaaien en zichzelf van alle zonden te vrijwaren en alibi’s te verkondigen. Aan het eind wordt het plot uiteengezet en kan iedereen de dader aanwijzen en het motief. Dat lukt slechts in enkele gevalen juist. Slechts een bezoekers heeft, waarschijnlijk met voorkennis de oplossing juist. Applaus, ’n drankje, gezellig analyseren en vervolgens de kroeg in. Daarna in het donker terug naar de slaapzak.

Maandag a.s. nog de test leiderschap en didactiek en dan weer huiswaarts..?

Nu (zaterdag 11 aug om ca 11 uur ben ik druk aan het schrijven maar ook nog aan het studeren) ben ik in de cabin met Vincent. De rest is naar Atlin. Koffie drinken etc.

Er is een TV ploeg en een Telegraaf journalist aangekomen. Bart gaat vanaf volgende week gedurende 3 weken een documentaire opnemen omtrent het overleven in de wilderness. Slachtoffers zijn twee 13 a 14-jarige? jongens uit en Haag welke door hem zelf zijn geselecteerd en dit zullen ondergaan. Er zal wel een uitzending van komen en ook de Telegraaf wil er 2 edities van de reiskrant mee vullen tzt. Ik zal er over berichten als de info doordringt tzt.

Groetjes uit Atlin tijdens ’n prachtige zomerdag in augustus met helder blauwe hemel.

Leo

Naschrift maandag 13 aug. rond de middag.

Inmiddels laatste test achter de rug. Resultaat bedenkelijk alhoewel ik toch serieus de materie heb bestudeerd. Een navigatie probleem oplossen gaat me ook beter af dan een karakterafwijking blootleggen. ??? Moeilijke vragen over psychoses, neurotische afwijkingen enzo.? Maar ’t resultaat horen we zo.

Nu afbouwen opruimen inpakken en wegwezen. Woensdagochtend 6 uur met de bus naar Whitehorse

De uitslag van de test

(na enkele uren…… wachten (in de Atlin Inn) en bibberen: Bart heeft z’n oordeel klaar en m’n werk op een 7 geclassificeerd. Zeker bij de abnormaal functionerende geesten heb ik niet geciteerd uit studiestof maar meer eigen kennis gegenereerd. Ik heb dat moeilijke hoofdstuk ook grotendeels overgeslagen. Het hoofdstuk over trainingsleer was wel goed opgenomen doch hierover geen vragen. Achteraf hoorde ik dat dit niet tot de teststof behoorde. Psja ….beter luisteren!!!

4 gedachten over “The last pieces of lead. 14 aug 07”

 1. Brrrrrrr. Klinkt weer heftig zo’n rivier doorsteek.
  Weer eens iets anders dan een berkel doorwading.

  Die web of life geeft wel een spirituele draai aan het geheel. Dat vond ik samen met het medicijn wiel bij de survival training ook heel interessant.

  Ik zie je volgende week weer! Veel plezier nog de komende dagen.

  groetjes Ulrik

 2. Ook het resultaat van de test leiderschap en instructie techiek was ruim positief. Wie zou ook beweren dat ik niet over leidinggevende capaciteiten beschik?? 🙂 Grapje natuurlijk. Om je handelingen en waarnemingen theoretisch te onderbouwen is toch wel een ander verhaal. Dat kan nu ook tot een aanvaardbaar nivo. Na de andere opleidingen in het verleden welke partieel vaak dezelfde elementen bevatten. Didactische vaardigheden zijn er nu aan toegevoegd. Ook wel weer leuk. Nu aan alle hoogstandjes een eind, inpakken vanmiddag dus. 14/8.

  Groetjes uit Atlin BC
  Leo

 3. Hmm, ik loop hopeloos achter met lezen.. was veels te druk met rondcrossen in je FF kar (aangenomen dat je daar je auto mee bedoeld 😉 ) Haha!
  Maar klinkt stoer! Kon je een beetje raak schieten?
  Ohja, what the hell is een eddy?
  Tot snellos! Liefs, knorrknorr, xx

 4. Eddy
  Sorry Kim dat is vakjargon. ’n Eddy is een keerwater. In de binnenbocht en na een rotsblok aan de zijkant in de rivier heb je vaak rustiger water met minder stroming dat noemen ze ik weet niet waarom ’n ” eddy”. Punt is dat door klimaatverandering?? ’t water hier nog nooit zo hoog heeft gestaan. In de Yukon maar ook in alle bovenstromen en meren dus ook Lake Atlin. In de rivieren betekent dit dat er vrijwel geen eddy’s zijn. Natuurlijk zijn er wel binnenbochten. ’t Water wil altijd rechtdoor waardoor de snelle stromen en de rgote volumes altijd van buitenbocht naar buitenbocht gaan. De snelle stromen zijn natuurlijk het gevaarlijkst. Absoluut geen water om te duiken.

  ’t Schieten was eigenlijk net zo beroerd als vroeger in dienst. Toen hadden we een k.. geweer nu heb ik geen zicht meer. Dat noemt men in de psychologie ontkenning oftewel. Maar toch. Op 100 meter met een zeer goed geweer met telescoop zie ik de getekende roos nauwelijks. Ik weet wel waar deze ongeveer moet staan en daar richt ik op. Otto ’n mede gio zei dan ook: Ik hoef op 100 meter ook geen kolibrie te schieten als ontbijt met een 7,62 mm kogel. Dat levert geen voedings suplumenetn op. Waarop Bart zegt maar een hart van een eland of beer moet je wel kunnen raken. Zelfs als je een beer in het hart raakt loopt deze nog 12 sec door. Laat staan als je erlangs schiet. Dan ben je 2e met een behoorlijk verongelijkte beer….
  Ik denk dat ik wacht totdat ie op 10 meter is , leebril op richten, ademen, adem uitblazen totdat er nog exact 2 liter inzit, wachten tot 0,5 sec na m’n hartslag en dan afdrukken. Dan zal de beer nog wel als een warme deken over me heen komen. Wie dan leeft dan zorgt. Oftewel…..
  Vanmiddag raps op huus an…

  Groetjes **** Leo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s