Food 15 aug 07

Nu de geplande onderdelen van de Gidsenopleiding er op zitten is het tijd om wat verdere ervaringen te delen.

Een hiervan is de voeding in Atlin / Whitehorse.

Food.

Gebruikelijk is dat de gasten, van de instructeur Bart de Haas, zelf de maaltijden bereiden. Dat gebeurt op basis van de expertise die de Gio’s zelf hebben. ’s Ochtends ’n ei bakken zit er voor de meesten wel in. ’n Enkeling verzint er ’n meegebakken spekje bij, weer een ander maakt er een volledig Englisch breakfast van. Dit wordt begeleid met grote potten jam, pindakaas, chocopasta, vleeswaren? en andere Europese lekkernijen. Eigenlijk geen bijzondere lokale specialiteiten. Logisch ook met Nederlandse koks. De lunches idem dito. ’s Avonds echter zit er toch een speciaal karakter aan. Bart heeft de diepvries vol zitten met elandvlees. Dus we eten de ene dag eland, de volgende moose en weer een andere dag rendier. Natuurlijk is dit allemaal niet gelijk. Ook de ene keer met rijst, aardappel of spaghetti. Verdere kun je nog vari?xabren met de koks. Dat geeft weer een andere smaak.

Als we het niet meer weten dan biedt het lokale restaurant uitkomst. Afgelopen weekend gaf dat een probleem. Het gerucht bleek werkelijkheid: de kok had ontslag genomen want de lokale mijn verstrekte een betere beloning.

Nu moest de eigenaar weer zelf aan de slag. Zowel bij de bestelling, bereiding van het maal als wel bij de afrekening gaf dit problemen en variaties. Geweldig. Culinair hoogstandje is voor mij toch wel als er zalm op tafel komt. Heerlijke rode zalm, redelijk droog? maar met ’n heerlijk zalm sausje. Je zou er een moord voor doen, op ’n zalm dan. Alhoewel volgens de verhalen van afgelopen en dit jaar uit de wilderness is het droevig gesteld met de zalm. Er schijnen er heel weinig naar de paaigronden terug te keren. Kutai Lake vorig jaar 800 zalmen geteld. Nu 55, weliswaar enkele weken korter maar toch.? Dat stemt tot nadenken. Paaien is niet verkeerd maar je moet ook aan de nazaten denken….

Leo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s