"Back in town" 21Sept'08

Gisteravond, zondag 21/9, teruggekeerd uit de wildernis. ’n Dag eerder dan gepland omdat ’s avonds rond 17:00 uur een gunstig tijdstip was om Lake Atlin over te steken. Om 15:00 uur hebben de dienstdoende gidsen, direct na aankomst op Teresa Island North, ook nog even gekeken om de hoek van de baai of we door konden.

Gister al 11 km gekanood naar Camp Boo, genoemd naar de toenmalige bewoonster van de cabin aldaar miss Boo (gepensioneerd hooglerares van de Toronto University). Daar aangekomen eerst inspectie van de locatie en ja: redelijk verse beresporen. In de cabin ook een waarschuwing en nieuwe bearspray. Dus een beer die al wat meer bekend is met humane geurtjes en dat minder schuwt. Geen goed plek dus. Dan maar 7 km verder naar Teresa Island North. Vandaar uit kun je Atlin aan de overkant zien liggen dus is een rustige oversteek direct in beeld.

Op dat moment echter is het meer te ruw. Windkracht 4-5 met witte schuimkoppen dus golven van 70-80 cm. Ook niet mijn ding en zeker niet als de te varen koers parallel met de golven is. Ga je beslist op kop en dat in water van 5 graden zonder wetsuite is dat geen aanbeveling. Maar na een uur gaat de zon achter de wolken schuil en gaat de wind liggen. We eten nog even warm, terwijl de gidsen nog een keer echt kijken of het rustiger is. Ze komen terug met een positieve melding. We kunnen. Iedereen pept zich nog even op voor nog eens 7 km. De tenten worden weer ingepakt en we vertrekken om 18:00 uur. In een rustig tempo maar ondanks dat toch in een snelle tijd steken we over en is de euforie daar. Onderweg kreeg ik nog een scenario voorgeschoteld. De instructeurs hadden mij nog niet goed in aktie gezien als commandant van een reddings operatie of ik deed het te afstandelijk door een andere inschatting van de situatie. 300 meter achter onze rug, een vloot van 6 kano’s en een kajak, sloeg instructeur Bart om en werd geschreeuwd om een redding door mij en onder mijn leiding. Dat ging allemaal snel, ook dankzij natuurlijk een stel goed getrainde GIO’s om mij heen.

De steun van de Gio’s is überhaupt tijdens de gehele periode heel positief geweest ondanks m’n latere intrede in de orde. Zij doen het allemaal in een keer in 100 dagen. ’n Goed ingewerkt team met elk z’n specialiteit. Mark is een echt logistiek dier en ritselt alles aan elkaar, van Pieter krijg ik kano bijles voor het verbeteren van de slagen, Martijn is heel co?xb6peratief en geeft bijles in knopen en flaschenzug (moet je toch blijven oefenen) , Jolien, Dirk en Joost springen bij waar zij kunnen, ieder op zijn expertise gebied.

Kano’s koppelen als een catamaran en dan staand de drenkeling uit het water hijsen lukte goed. De rest had ik al naar de overkant gestuurd om vuur te maken, reddingsdeken klaar, EHBO klaar etc. Nadat Bart in onze kano lag, met zijn 82 kg extra, dus behoorlijk dieper liggend samen met de krachtig peddelende Johan spurten naar de vuurplek om op te warmen. Gelukkig goed gelukt.

Daarna krijg ik nog de opdracht om als Hfd. Logistiek na aankomst om de gehele meute met materiaal naar huis te krijgen en de gehele materiaal stroom weer schoon en droog in te nemen. Daar ben ik nog een dag mee bezig. Dat moet lukken.

Vanochtend Riny even gebeld. Naar mijn berekening is zij zo onderhand op het punt van vertrek uit Nederland. Heel goed om haar weer te horen. De afscheidskus was het laatste contact 3 weken geleden. Zij staat idd op punt van vertrek. Woensdag zie ik haar weer.

De 2 weken in de wildernis waren pittig om te doen. Zeker de trektocht door de natuur en de te verwachten plotsklapse scenario’s welke worden opgezet. Uiteraard zijn er geen wegen en paden. Bergop en af door de compleet chaotische bossen en wilgenbossen is uiterst lastig. Dan weer in een moeras, rivierdal met wilgenbossen dan weer alpine terrein boven de 1400 meter. De laatste week varend met kajak of kano over het zuidelijk deel van Lake Atlin zijn van een onmetelijke schoonheid. Vanuit het grote meer rijzen de bergen op met telkenmale een andere lichtinval maar altijd immens, groot, ruig en onbegaanbaar. Je voelt je nietig in je kleine kajak. Door de lokale situatie, bergen, gletsjers, zon inval op bergwanden, kunnen er binnen de regionale weersomstandigheden snel veranderingen optreden welke, als je deze niet waarneemt en tot actie brengen tot grote problemen kunnen leiden. Nu materialen innemen, en een laatste evaluatie, beoordeling en de generale uitspraak omtrent de eindscore ……………… geslaagd of afgewezen………

Vanavond naar Atlin om dit stuk te plaatsen Leo

Ps By the way…..

Zojuist een uitgebreide evaluatie van de laatste 2 dagen gehouden door Bart. Tot slot de mededeling dat alle (nog) aanwezige GIO’s geslaagd zijn als gids. Dus een opsteker? vanjewelste. Van de 9 ingeschreven gidsen zijn er dus 7 geslaagd. Twee om uiteenlopende redenen afgevallen. Jammer. Ik zal Riny zo snel mogelijk informeren.

3 gedachten over “"Back in town" 21Sept'08”

 1. Hoi Leo,

  Gefeliciteerd met het behaalde resultaat! Maar waar het natuurlijk om gaat zijn de belevenissen 🙂
  Leuk beschreven ook!

  Sterkte met biekommen en veel plezier samen de komende tijd.

 2. Leo, Van harte gefelicteerd met het behalen van het Gids”schap”.
  Ik had niet anders verwacht. Nog een fijne vakantie met Rini en tot gauw op de cumpenie.

 3. Hallo leo.

  Gefeliciteerd met het behalen van je opleiding.
  Ik had ook niet anders verwacht van jou als ex-marinier.
  Fantastisch om samen met Riny nog een paar weken door Canada te trekken.
  Ik heb je komst in Blue-Lake al aangekondigd, hopelijk heb je daar een leuke tijd en worden jullie enthausiast !!
  Laat me weten hoe jullie het daar vinden, we hebben wireless internet daar in Blue-Lake.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s