"Vancouver here I come" 25 Sept 08

De laatste dagen voor vertrek lijken altijd hectisch. Eerst alle vieze stinkende troep gewassen zien te krijgen. Alles stinkt naar kampvuur, zweet en andere zaken. 14 dagen niet gewassen. Om bij temperaturen rond het vriespunt en een koude gletsjerwind met je voetjes in Lake Atlin te gaan staan poedelen in je nakie trekt niet echt. Bovendien raak je de beschermende geuren, voor de beren, kwijt. Dat wil je ook niet. Eigenlijk ruik je het totaal niet in het veld…….denk ik. Ondergoed wordt ritueel verbrand. Alle hetgeen meurt wordt in het kampvuur onschadelijk gemaakt.

Taku, ons opleidings instituut, heeft ter lering voor ons gidsen maar ook voor zichzelf een 100 vragen lijst opgesteld. Deze vragen zijn afgeleid uit de totale studiestof van plantenkennis tot navigatie en van First Aid tot meteo. Natuurlijk is al bekend dat we geslaagd zijn maar de laatste gegevens om tot de uiteindelijk cijfermatige waardering te komen kunnen nog invloed hebben. Cijfers kunnen niet omlaag worden gehaald maar nog wel tot een positieve afronding leiden. Ik heb gezegd met het resultaat tevreden te zijn. ’n Geheugentest over 3 jaar lijkt me in vergelijking tot 100 dagen niet “reliabel”, zeker ook gezien overige verschillen. Er is bij mij ook wel wat weggezakt. Dat noopt wel tot herhalen. De andere gidsen doen de test dus op dit moment. Ik straks nog een keer in Nederland. Daarna blijkt wat actueel is gebleven. Ja, de Haas doet alles nog steeds met militaire precisie.

Ik ben vanochtend, 24/9, om 5 uur afgereisd conform plan naar Whitehorse. Nu even ’n kopje koffie bij Starbucks, waar anders? De anderen, de 5 overgebleven outdoor “toeristen” zoals we hen noemden of de gasten, zijn ieder voor zich aan het winkelen. Zij hebben de best wel zware weken, ook afgesloten en vliegen allemaal vandaag op verschillende tijdstippen terug naar Europa met verschillende vluchten. Ik om 19.30 uur naar Vancouver. Tegen middernacht hoop ik dan met Riny weer in een zacht en warm bedje te liggen. 3 weken op een lucht matje in een tentje van 60 cm hoog, breed en 2 meter lang is krap. Alhoewel dat me niet is tegen gevallen wordt je toch wel stram.

Overdag natuurlijk volop beweging. Met name de kanotochten over het onmetelijk grote Atlin Lake ( 250 km, lang, 2-10 km breed) waren onvergetelijk. Met de bergen en gletsjers welke uit het meer oprijzen geeft dat een nietige indruk. In een klein bootje op dat uitgestrekte water. De 2edag was lastig. We waren als gidsen niet alert genoeg met het nemen van maatregelen. De zon warmt de bergwanden op en zorgt voor opstijgende lucht. De gletsjer koelt lucht af en zorgt voor dalende lucht aan de voorkant. Gezamenlijk zorgt dat heel snel voor een lokaal rondpompen van luchtmassa’s oftewel stormwinden. Dat hebben we geweten. De Haas liet ons bewust enkele uren daar tegenin beuken om te laten voelen welk een kracht dat heeft en welke gevolgen het kan hebben. Na elke golf van 1 meter klappert de kano weer onderin. Uiteindelijk komen we redelijk uitgeput onder de wind te liggen van de overkant en treed herstel in. Het maakte wel indruk!

Ook nog ff uploaden en dan douchen op de kamer van een der gasten die pas morgen ochtend gaat.

Leo

Out of the Outback

4 gedachten over “"Vancouver here I come" 25 Sept 08”

  1. Hey Johan,
    Bedankt. Leuk dat je ook in Atlin was. Hoorde dat je ook via Langorse Lake ’n tochtje hebt gemaakt. Wij zijn er ook gedropt. ‘k Was waarschijnlijk nog niet daar toen jij er was. We spreken elkaar nog .Groetjes Leo

  2. Leo………….wat super dat je dit gedaan hebt ! Geniet samen met Riny en we praten in het late najaar wel weer bij. Wat een verrassing zo’n mailtje zeg, Liefs Antoon en Ina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s