Hamsteren. Aug. ’09

Na een paar warme weken, was het vorige week in een keer schrikken. 's Morgens moest Riny krabben. Nu jeukt het wel eens vaker maar dit waren de autoruiten. 't had gevroren! We hebben een mooie stove in de kamer staan maar ik moet aan het houthakken.  En we hebben behoorlijk wat nodig gezien de lange winters. Al jaren zelf geen haard meer gehad. Maar waar moet ik 't opslaan? Niet te ver van huis. We heben in juni een week regen gehad. Toen was het droge hout snel op. Als er even de zon scheen dan hout hakken. je kunt er ook behoorlijk gas mee besparen. Afijn tegen de garage maar een overkapping maken. 'n Mooi klusje voor Tonny & Ernst. Bryan vertrouwde het ons/hen niet helemaal toe en trappelde van ongeduld om z'n adviezen mee te geven. Maar Tonny is een ervaren timmerman dus ik vertrouwde het hem wel toe.  Openzijde naar de zon, maar is ook het westen dus een flinke overlap.

Les

Bryan verteld hoe 't er langs moet.

De houtopslag zo breed mogelijk en de volle lengte van de garage. 28 m3 kan er in berekende Tonny. Hij lijmt een lange balk inelkaar van 3 dunnere planken van 3 cm.

Daar 4 poten onder en 22 ribben erboven op de bestaande ribben.  Daar weer platen op en dan shingles. Nou dat laatste kennen we.

Mastereye

Kwaliteits controle door Ernst. Bolle kant boven. Een beetje materiaal gehaald en aan het werk

Houtopslag_228 m3. Dat moet ik nu nog gaan zagen en kloven. Dat wordt nog een klus. Samen met de boswachterij hebben we een fiks aantal bomen geringd om te dienen als voedsel voor deze opslag na aanvankelijke berichten dat we ons moesten inhouden. Nu zie ik weer mogelijkheden.

Masters

Vervolgens een nauw samenwerkings verband.

Natuurlijk wel trek. Diner in de volle eetzaal. We zitten deze week hartstikke vol voor onze begrippen. Zo'n 75 man van in de cabins, hostels tot campground. 'r Restaurant ook enkele eren hartstikke vol.

Vollezaal_2

In rijen langs het buffet en in 2 shifts eten. Aan het eind van zo'n week zijn we beiden uitgeteld. Tussendoor natuurlijk ook nog canoe verhuur, helpen met timmeren, de keuken in de Powder Creek Lodge, welke door Bryan is gebouwd, 5 x geschuurd en 5 x gelakt.

Gelukkig gaan de dames dan naar het dorp om een biertje te halen en voor zichzelf een lekker glaasje Rose. 's Avonds nuttigen we dat dan rond het kampvuur en dat geeft een geweldige sfeer. Diny komt ook al gauw in de mood. Die rose stijgt haar naar het hoofd. Smaakt ook anders dan anders. Naar lomonade zegt ze. Waar heb je die dan gehaald in de Liquor Store of welke Store? Bij de Super zegt Diny. Ohhh Ohhh reageren we tegelijk: "Dan is 't ook limonade.!" Je hebt zeker wel 2 flessen gehaald toch? Ja zegt Diny en we liggen weer dubbel.  Er wordt geen alcohol houdende drank verkocht anders dan in de Liquor Store.

Tipie

De RCMP (Royal Canadian Mountain Police) is er 6 man sterk met ondersteuning en  35 Native (Indianen) kids. Ze slapen weliswaar in hostels maar er staan ook 2 tipies voor de ceremonies.

Gezamenlijk hebben de kids drums gemaakt. Elk van de kids (7 t/m 17 jaar) die 't wilde kon er een maken.

Tussendoor vanmiddag zelfs zelf ook nog een indiaanse drum gemaakt. Na aanvankelijk wat afhoudend door de indiaanse groepsleiding, mocht Hennie er uiteindelijk ook een maken.  Vrouwen maken kennlijk geen drums, maar wel allerlei andere handwerk borduurwerkjes. ’t Vel van een deer (ree) heeft 3 dagen in het water gestaan om nat en volgezogen te worden. Dan zet het uit. Vervolgens zo strak mogelijk opspannen rond een voorgebogen houten ring en dan weer 3 dagen of langer langzaam laten drogen. Dan heeft het een geweldige diepe klank.

 

In vroegere tijden gebruikten de indianen die techniek ook om hun tegenstanders te martelen. Een natte reep huid om de nek en dan laten drogen…………………………….     …… …..                      .      

Drumsmaken

Iedereen is heel gedreven bezig om er mooie drum van te maken. Er zijn verschillende technieken van verbinden aan de achterzijde.

Drums

't eindresultaat mag er zijn.

'n Dag eerder hadden we al een trommelstok gemaakt van willow (wilg) bekleed met allerlei vezels en ook weer de huid van deer. Ongelooflijk hoe sterk dat is als het gelooid is.

Elke drum heeft weer afhankelijk van afmeting en spanning z'n eigen geluid.

Ik zal er nog eens een maken
met een groter diameter.

Nu weer naar de eetzaal. 't Lijkt wel of die kids ook hamsteren. Ongelooflijk wat kunnen ze eten.

Ongelooflijk ook wat die Henny en Diny kunnen schoonmaken. De gehele Powder Creek Lodge bijna van boven naar beneden schoon gemaakt en hoe. Op de koop toe werd ook Riny's haar en 't mijne gekort. We lopen er nu fris geknipt bij. Nu nog hopen dat de keuken ook snel wordt afgerond door Bryan. Dan is het geheel klaar. Ehhh er moet ook nog een mooie haard in. Daar komt nog iemand voor kijken een dezer dagen.

Riny is ook ontzettend druk om dat alles aan elkaar te breien. Van keuken tot wasgoed en van cabin tot camping. Onvoorstelbaar wat een energie! Gister tussendoor een stel dat een wedding wil organiseren hier. Vinden 't allemaal geweldig. Vandaag een officier van de politie die hier met 200 man wil komen enkele keren. Hoe dat allemaal moet zien we dan wel weer. Gezien de reacties geeft dat de burger moed.

Groetjes Leo

Eén gedachte over “Hamsteren. Aug. ’09”

 1. Heeej daar!
  Klinkt leuk! Verhaaltjes zijn nog leuker nu ik alles ook in het echie gezien heb 🙂
  Daddy, hoe gaat het leren voor je theorie? En mammie, ben je al lekker legaal in je eentje aan het rondscheuren?

  Hier alles goed! Ik doe een beetje werken en als het kan squashen, lekker koken met seb en in de zon liggen! Best prima zo 🙂
  Hopelijk blijft de winter enzo hier nog even uit..

  Oh, bewaar je ff een trommeltje voor sebas, past mooi bij zn verzameling 😉

  Liefs kimmie xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s