Krantenwijk Zondag 8 nov 2009

Vanochtend na het ontbijt  de openhaard aan en 't AD opengevouwen. Kopje koffie erbij. Toch wel weer fijn een Nederlandse krant te lezen ook al was het de krant van donderdag en kenden we de koppen alweer als geschiedenis. 

Wm2klein

Netjes bezorgd op Highway 40 North, 52125 Hinton. door de jongeman die deze wijk loopt. Hij heeft 1 krant in z'n wijk en moet daarvoor dus 2 * 9421km = 18.842km afleggen. Maar 't gaat erom dat je dat graag doet.

Ik had vroeger ook enkel jaren een wijkje. 19 kranten. Daarvoor fietste ik zo'n 13 km langs evenzoveel boerenbedrijven. Per krant wel gunstiger.

Afgelopen weekend Winfried & Mrjam op bezoek gehad op Blue lake. Alhoewel we dit weekend behoorlijk druk waren met een bruiloft op Blue Lake en op zaterdag in het bijzonder. Het hele weekend waren er gasten maar zaterdag ook nog een groep schoolkids die een basic survival skill's dag hadden.  En op zaterdag vond dus de echte wedding plaats in het restaurant / lounge area.

'n Plechtige gebeurtenis van een stel uit Grande Cache. 120 km verderop. Alle gasten bleven dineren, feesten en slapen.

Er kwam een ambtenaar van de Burg. Stand uit Hinton die het huwelijk voltrok. Hier beloofd men elkaar nog veel meer dan in Nederland vertelde Riny mij. Dus prezen we ons gelukkig met ons Nederlandse huwelijk

Winfried en Mirjam wilden graag eens zien hoe we hier werken en hoe de locatie eruit ziet. Qua accommodatie en restaurant was dat dus goed in bedrijf te zien.

Wedding1

We deden onze eerste ervaring op met de liquor license dus drank schenken. Nu hadden we wel eens vaker een glaasje in geschonken maar Rye-coke, hi-balls, coolers en van dat alles is toch even wennen.

Wedding2 Maar ook een wedding diner verzorgen is een nieuw item.  't Couple was helemaal tevreden na afloop, dus Riny en ik in een adem uiteraard ook. Pak van het hart.

Ook de survival verliep goed. De groep in 2 delen opgesplitst en ze vervolgens laten kennis maken met kaart en kompas en gekombineerd dus navigatie, (snel) vuur maken om warm te worden en te drogen, bouwen van een shelter in de natuur om warm te blijven als je na een plain crash onverhoopt uit het water in een survival situatie komt. Na de lunch bij het zojuist gemaakte kampvuur in de wildernes de beginselen van het (op)sporen van dieren en een strategie ontwikkelen om ze te vangen. Want food is de volgende stap.  water is hier in de regel voldoende voorhanden. Dus strikken zetten voor food. Ik had er voor het weekend al een 2-tal verschillende gebouwd. Maar nog niet scherp gezet. Dat heb ik zaterdag ochtend gedaan. Na bestudering van de opstelling was 't meest sentationele wel het scherpstelling bekijken en beoordelen waarna een der kids de val mocht laten "springen". Zij deinsden echt geschrokken terug met welk een effect vervolgens de val omhoog slaat waarna 't beest dus ook in de lucht zou hangen. Daarna zelf zo'n ding bouwen. Dat is pittig en best moeilijk.   Als je dus in de werkelijkheid een 10-tal traps hebt gezet dan kun je gaan afwachten of wat actiever op jacht gaan. Dus vissen of schieten.

Van belang is ook om de kids ervan te overtuigen dat het een "kunst" is om sporen van dieren identificeren. Dat benoemt men als tracking. Uitsluitend in overlevenigs situaties komt het zetten en gebruiken van vallen en aan orde (trapping). Het op deze wijze vangen van dieren is normaal gesproken uit den boze. Alhoewel veel van deze kids daar niet mee zijn opgegroeid had ik het idee dat zij wel begrip hadden voor dze visie. Voor Canadeese begrippen is trapping vrij legaal.

Dus nog 2 onderdelen. Boogschieten en slingshot. Beiden netjes op een schietschijf met roos. Als je iets raakt is een pijl is dat redelijk effectief. 'n Deer (reeachtige) loopt er echter toch ver genoeg mee weg. Maar een steen uit een kattapult kan zeer hard aankomen. Toch dood je daar geen deer mee, wellicht dat een konijn even in shock is. Daarnaast nog een uiteenzetting en oefening in 5 belangrijke en handige (touw) knopen en enkele manieren om te vissen in zomer en winter. Na 8 intensieve uren bij een temperatuur rond het vriespunt waren de kids blij, rond het kampvuur de zaak te kunnen evalueren en vervolgens weer in de warme bus te kunnen kruipen.

W&M hebben vrij zelfstandig de accomodaties bekeken, de meren bezichtigd en de festiviteiten en training. Zijn ff naar Hinton geweest, 't dorp  gezien, 'n door mij gebakken zalmpje geproefd met een lekker wijntje en waren daarnaast ook druk met de jetlag aan het verwerken. Zondag ochtend samen ontbeten, full English breakfast, daarna zijn zij weer verder getrokken naar Calgary.

Het was weer leuk 'n stel bekenden hier te hebben gehad en goede gesprekken met elkaar te hebben gevoerd. Zeker met hun beiden met veel dezelfde interesse gebieden als wij hebben.

We zien ze vast nog snel weer terug.

Omdat het in Nederland Sinterklaas tijd is en zij 'n 1,5 jaar oud zoontje hebben wisten zij ons ook even te herinneren aan die tijd. Mirjam toverde uit haar dubbel geisloleerd windjack een grote zak met pepernoten te voorschijn. Voor ons keukenraam plaatste zij of Winfried aan de buitenzijde 2 heuse L & R chocolade letters. In de duisternis van gisteravond was ik zo blind om deze niet te ontdekken terwijl ik 'r nog geen meter vanaf zat. Psja 't opmerkzame en het gezichtsvermogen loopt terug.  Maar goed, Riny had het vanochtend snel in de gaten. We zijn er ten slotte beide ook om elkaar aan te vullen!!  Heerlijke melkchoco letter.  Anderzijds toch wel enigszins ondoordacht om op deze wijze de beren naar ons stulpje te lokken.

W&M bedankt voor deze geste. 't Wordt bijzonder op prijs gesteld evenals de uitbreiding van de krantenwijk. Grote ondernemers aan deze kant van de plas zijn zo begonnen!

groetjes Leo & Riny

   

2 gedachten over “Krantenwijk Zondag 8 nov 2009”

  1. De eetzaal ziet er mooi uit, en het klinkt al een interessante cursus! Goed bezig daar! Ik heb een drukke dag gehad met werken, en daarna direct door naar de baan voor een toernooitje, en daarna door naar huis om mijn zieke schaapje te verzorgen.. Die heeft de hele dag eenzaam en ziek in bed/op de wc doorgebracht… En nu ligt ie als een warm hoopje ellende tegen me aangeplakt.. Als ie me maar niet aansteekt 😉
    Laifs kimmie!

  2. Ziet er mooi uit allemaal!! mooi hoor die zaal met al die ballonnen, denk dat ik daar ook maar kom trouwen (over 10 jaar 😉 )Jullie hebben daar sneller een chocoladeletter te pakken dan ik hier! Stuur jullie wel een zak pepernoten op! en heb jullie ook een mail gestuurd net.. kus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s