't Wordt kouder in Nederland!! 8 dec '10

Onwaarschijnlijk als ik de berichten over Nederland hoor. Er wordt koud weer en zelfs sneeuw voorspeld voor volgende week. Da’s slikken. Zoals Harry Jansen al zegt ’t is al snoeven en blxc3xb6kken en dat wordt alleen moar arger zo.

Over het weer raak je dus niet uitgepraat. Hoe je er mee omgaat ook niet. Als ik 's morgens opsta is het eerste wat ik doe naar 't raam lopen om te zien of het gesneeuwd heeft. Dat betekent namelijk sneeuwruimen. Nou vind ik 1-2 cm niet erg. Loop of rij je wel plat. Maar ingewijden vinden dat ook dat weg moet. Zeker van de paden naar de cabins en hostels. Dat is dan meestal Riny’s job en hobby. De parkeerplaatsen moeten ook schoon zijn. Dat allemaal omwille van de liabilty. Er mocht eens iemand een slippertje maken.  En de wegen eigenlijk ook dus alles. Direct na het opstaan kijk ik ook naar de temperatuur en de minima die nacht. Er hangt een analoge thermometer buiten voor het raam maar nu hebben we ook een draadloze / elektronische met min / max. Omdat we 3 dagen geleden -30C hadden wilde dat ding niet meten en zenden draaiende op alkaline batterijen. Uiteindelijk vastgesteld dat er lithium in moesten. Die zijn minder (lage) temperatuur gevoelig. Dat had ik vorige jaren in Yukon moeten weten. Ik had alle batterijen incl. m'n eigen in m'n wollen onderbroek om ze niet koud te laten worden. Nou valt zo’n knoopcelletje van je horloge wel mee maar zo’n joekel uit de staafbatterij zaklamp ligt echt niet lekker. 'n (te) Koude batterij verliest z'n lading. Afhankelijk van de bevindingen trek ik m'n lange onderbroek aan voor buitenwerk of niet. Boven 'n thermisch hemd, dunne fleece, dikke fleece en windjack. Wollen sokken en snowboots. Verder een kraag gecombineerd  met muts van fleece stof. Daaronder een fleece hoofdband om ook m'n voorhoofd warm te houden. Daarmee kan ik rustig stil zitten op de snowplow.

Zoals wel bekend betekent een heldere hemel veel uitstraling naar de atmosfeer vanuit de aarde dus lage temperaturen. Met bewolking, warme deken, hogere temperaturen.  En alles wat daar tussen zit.  Gisteravond was 't -14. Voorspelling was dat 't vanmorgen om 4 uur -8C zou zijn. Dan weet je bewolking en sneeuwkansen. Over het algemeen valt 't met de sneeuw nog mee. Onder het ontbijt zie ik de barometer voor het raam aan de binnenzijde welke ook de luchtdruk van de laatste 24 uur per 4 uur weergeeft.

Weerstation_3 

Dalende luchtdruk ongeacht ’t nivo betekent nadering van een depressie (lage druk gebied) en dus kans op slechter weer. Zeer snelle daling van de luchtdruk (4 mBar/ 4 uur of meer) betekent onweer, windstoten of in ieder geval trammelant. Zo wordt tijdens het ontbijt ’n indruk verkregen van het weer en stemmen we de dag erop af. 

Vandaag alles weer geheel sneeuwvrij gemaakt want de temperatuur gaat dalen en dan kun je het beter schoon hebben om keiharde sneeuwbanken te voorkomen.

Lage temperatuur betekent ook meer hout halen. Gelukkig heb ik m'n opslag lekker vol zitten.  Omdat er nog vrij veel vers hout tussen zat liep ik altijd naar het grote houthok 100 meter verderop. Maar de passende stukken zijn daar op. Is wel mooi droog hout. Moet daar dus eerst aan het kloven. Maar begin ook aan m'n eigen stapel, dat  begint aardig aan te drogen en zo nu en dan een blok ertussen brandt ook niet zo hard. 't Is allemaal dennenhout en populier. Vliegt erdoor.

Ondanks de lage temperaturen buiten werkt Bryan gewoon door aan outhouse 2. Gaat natuurlijk minder hard en minder uren per dag. Hij is er ook behoorlijk op gekleed.

Zaterdagnacht en zondag overdag voorspellen ze -30C met wat wind waardoor een gevoelstemperatuur van -44C.  Dus binnen blijven waarschijnlijk.

F_to_c_3

 

 

 

 

Daarnaast blijven we altijd stoeien met Celcius en Fahrenheit. Ik heb wel begrepen dat Canada ook het verdrag heeft ondertekent om over te gaan naar het internationale SI stelsel. Nu is graden Kelvin de geldende eenheid. Dus ik hou ze hier aan Celcius ook al was dat een Zweed. Logica zit daar natuurlijk niet in maar om in de discussie eerst van Fahrenheit 32 af te trekken daarna met 5 vermenigvuldigen en daarna weer door 9 delen dan vriest het al niet meer.

Na het avondeten wordt de kachel weer wat opgepookt. Nog een blokje erop, kopje koffie erbij en in no time zitten we met rooie boeien op de bank en gaat het ene kledingstuk na het andere uit totdat we beide in thermokleding pinneke trekken om wie het eerst verder gaat. We hebben geen gordijnen dus iedereen kan zo naar binnen kijken en het spel aanschouwen als voor ’n TV. Ware het niet dat onze zuiderburen 13 km weg wonen, de ooster buren misschien wel 100km, noorderburen 125km en westerburen ook meer dan 100km. Dus nee geen gevoel dat we echt in de gaten worden gehouden. Of het moet Bryan zijn die ’s avonds nog een wandeling gaat maken. Hij moet er voor zichzelf altijd even uit voor het slapen gaan. “Touch the line”  waarmee hij de middellijn op de Highway bedoelt tijdens een afwandeling van 2 mile. Maar ook hij heeft niet zoveel geduld dat hij met -30C dit spel langdurig volgt.

Ik meld dit allemaal maar even dan kunnen we in januari meepraten over het weer.

 

 

 

 

 

Groetjes Leo

 

 

 

3 gedachten over “'t Wordt kouder in Nederland!! 8 dec '10”

  1. Hallo Leo en Riny,

    Vanuit Eibergen wens ik jullie fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond en sportief 2010 toe.
    Zie jullie misschien nog wel in Beltrum.
    Groeten van Andrxc3xa9 Startman

  2. lieve mensen, ik heb weer genoten van de verhalen over jullie bezigheden en werkzaamheden, het is vandaag hier ook een beetje winter geworden, in Wichmond zo’n 5 cm. sneeuw, in Friesland soms 50 cm. Mooi hoor. Ik hoop jullie in januari te zien/spreken, voor nu wens ik jullie heel mooie fijne Kerstdagen en een super 2010. Tot dan, groetjes van Gerda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s