Hoog tijd (21 mei 2010)

Voor een nieuwe “beregoeietijd, anders komen de aanmaningen weer binnen rollen. ’n Verhaal schrijven is niet zo’n spul, de foto’s erbij is een hele klus. Maar plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden, so that must be done!

Maar deze keer niet over het weer want wat was het warm vandaag. De hele dag (17/5) gezweet op een bloedhete parkeerplaats. Zweten? ja, bij 28C, brandende zon, helm op je hoofd, motorjack aan, handschoenen, dikke broek, hoge schoenen en nog een bril op ook en geen snelheid. Leren motor rijden is zwaar werk. 2 weken geleden gestart met de cursus “Defensive driving” van de Alberta Safety Council. Op zich handig om het certificaat te laten zien aan de verzekering voor een korting maar ook voor de examinator voor de roadtest volgende week. 3 Mei zou in Edmonton een 3 daagse cursus starten. Toen ik naar Edmonton reed op de zondagavond was het warm. Zo halverwege zag ik in de verte, boven Edmonton een enorme onweersbui tot ontwikkeling komen. Ik heb er elk half uur een foto van gemaakt.

 

1588e500481

’s Avonds knalde het in Edmonton dan ook flink met een gigantische watermassa. De eerste cursus dag kou en regen. ’s Avonds al de opmerking dat het morgen nog wat frisser zou zijn. Nou dat bleek: weer regen dus. Om half tien ’n stop met koffie binnen. Toen we weer naar buiten zouden gaan komt er iemand die zegt dat de cursus is afgefloten voor die dag omdat het sneeuwde. Alom teleurstelling, om die paar vlokjes moest je toch kunnen rijden. Toen we een half uur later uit ’t lokaal naar buiten stapten lag er 7-8 cm. Dus toen wel begrijpelijk. Maar wellicht konden we de woensdag ochtend verder maar dan op een andere locatie in Edmonton NW. Ik ben er nog even wezen kijken (half uur rijden) en zie dat die grote parkeerplaats vol sneeuw ligt. Dus ik verwacht niet alles. Kijk de andere ochtend uit m’n hotel raam en zie dat de wegen schoon zijn en droog gevroren maar ik verwacht niet onze oefen parkeerplaats. Dat blijkt ook ’n uur later. Alles afgelast. Nieuwe datum zou worden overlegd. Ik spoorslags terug naar Hinton. Die nieuwe datum was vandaag 17 mei. Bloedheet 14 dagen later. In één dag alle oefenstof en de eindtest:

 • Figur 8 rijden,
 • Slalom rijden,
 • Smalle rechte lijn stapvoets rijden (balance),
 • Opschakelen in een bocht en remmen en stoppen exadt op de streep,
 • Korte lijn opschakelen en terug en stoppen op de streep,
 • Noodstop,
 • Onverwacht uitwijken (swerven),
 • Hill start.

Alles met lage snelheid. In totaal kreeg je 12 pogingen. Dus je kon 4 dingen overdoen. Als je valt kon je naar huis. Pion raken of erover is een nieuwe poging. Als de motor afslaat ook. Ging allemaal prima. Twee gasten van de 12 kregen, vooraf denk ik, ’t advies om de eindtest niet mee te doen. Moesten tegen gereduceerd tarief terug komen. Ze lagen ook regelmatig aan de grond met ’t ding tijdens de cursus. Dus dat brevet is binnen. Nu de echte roadtest nog. Theorie was 4 weken geleden al binnengehaald.

De datum voor deze cursus had ik afgesproken omdat afgelopen weekend ook een 2-daagse cursus MTB-coach/instructeur op het programma stond in Edmonton. Zonder papiertjes tel je hier ook niet mee. Dus op het “fietscentrum” Velodrome (ja een echte betonnen kombaan in Edmonton) een cursus gegeven door een voormalige Canadese dames topper. Ze kon ook echt knap fietsen. We waren er met 3 man uit Hinton zo bleek. Ik heb de kombaan even geprobeerd, met de atb, helemaal onderaan, tsjonge wat steil, ik durfde niet verder omhoog. De kenners fietsen er rustig met de handjes op het stuur rondjes bovenaan. Maar de jongeman die de poort ’s zondags opendeed was totaal afgeschaafd aan de rechterzijde. Was op de verkeerde plek en fout afgestapt. Dus van dat meisje atb fietsen geleerd c.q. hoe vertel ik het m’n kinderen in kleine stapjes: remmen, schakelen, bochten, hill-start, opschakelen, drop-off (van ’n stoeprand of zo). Uiteindelijk kregen we 3 instructie opdrachten van 15 min. De 2e dag ’s middags door de river valley, single tracks gereden. Deed me sterk herinneren aan de Hermansweg, de voorjaarsgeur, bloemenlucht, warmte, ontdekken van de vreemde tracks, route zoeken. Halverwege even uit ’t ravijn omhoog geklommen, dan zit je gelijk weer midden in de stad, koffie gedronken bij Second Cup, en high speed terug. Kreeg wel weer heimwee naar de G5 of Hermansweg. Geweldig slot van de cursus.

Nu terug op Blue Lake. Inmiddels woensdag 19 mei. Vandaag de Grande Opening van ’t Survival parkoers. Mevr. Wheatly, chief Conservation Officer van Alberta Parks doet de opening over een paar uur. Zij is hier met al haar mensen (boswachters enzo) van Parks. Krijgen een rondleiding en instruktie demo. Vervolgens zal zij de opening handeling verrichten. Eerst klimmen op de Fox-Bridge alwaar zij een schaar krijgt aangereikt waarmee ze de driekleur lint zal doorknippen en vervolgens de bridge voltooien. Ze is best zenuwachtig want we kregen al enkele mailtjes of het toch niet te moeilijk was. Maar natuurlijk brengen we haar niet in verlegenheid. Natuurlijk is de pers er ook bij. Artikel tzt als .pdf op de web-site / log.

Over enkele weken openen we dan het ATB parkoers.

Gister, de opening van het Survival parkoers gehad. Het was prachtig weer en Wendy straalde. Ze was er met de gehele staff (ca 20 mannen en vrouwen) van Conservation Officers en andere medewerkers van Hinton en Edson, dat is zo’n 2 uur rijden met 100 km/h op de teller. Met dat team bestrijken ze een zeer groot gebied van Edson tot Grande Cache. Vrijwel allemaal boswachters. Amazing dat ik daar zo close mee ben. Hinton-Edson. Ze knipte, heel elegant, het lintje door op de “Fox-bridge”, ja genoemd naar ’t beestje. Daarna werden de hindernissen gedemonstreerd door Netty van Klaveren en beoefend door alle aanwezigen. Ging wonderwel. Verbazing wekkend welke krachten er vrijkwamen. Na ca 1,5 uur klimmen, gezamenlijk de sessie beëindigd met koffie en brood.

Enkele foto’s in serie hierna volgend.

Met schaar nog in de hand. Het rood/wit/blauwe lint vermengd met de Canadese maple leaf ribbon zojuist doorgeknipt balanceert zij naar de overkant.
Wendy_opening_act3
Aboriginal Bridge; oftewel indianen brug is ook voor deze apen peanuts!
Wendy_opening_act4
De horizontale ladder is wat lastiger.
Wendy_opening_act6
Evenwichts balk voor de koffie. Van apenhang naar catcrawl, Wendy kent de drukpunten nu ook. Zij kwam behoorlijk bont en blauw van de hindernissen. Natuurlijk is dat slechts een kwestie van vaak doen…
Wendy_opening_act7
The Tire; nodigt uit tot zwakke momenten zoals bij deze Officer die overigens heel aardig klom. De groene uitvoering is een swingover maken. Is te doen. Een echte volledige figur eight; is iets andere koek en niet voor velen weggelegd. Oh wat heb ik mooie banden zien liggen bij het banden centrum hier. 3 meter in doorsnee en wel ’n meter breed.
Wendy_opening_act8
Daarna tijd voor de vrede met koffie en brood.

 

Obstacle course
Artikel in de “The Hinton Parklander”

Thuis gekomen zie ik dat de squirrel de kap van het vogelhuisje heeft opgevreten en nu als eigen baas voor ’t huisje zit. Ik had het huisje op een 2″ gladde PVC-pijp gemonteerd van zo’n 75cm. Ik dacht dat redt ie niet, maar toch.

Squirrel

 

Hoog tijd dat ik passende maatregelen neem. De vogels bijvoeren kan in principe niet. Toch wil ik wat meer gefluit om de tent. Er komen prachtige gekleurde “mus”achtigen op af. Of zijn het toch kruisingen met kanaries.

Exact de juiste beesten herkennen is nog wel eens lastig. Toen ik in Edmonton zat kreeg ik van Riny een sms waarin melding werd gemaakt van het feit dat ’n beer haar pas kruiste tussen de cabins in. Ze kwam naar buiten vanuit onze Main Lodge om wat op te ruimen in de cabins toen zo’n (licht) bruine jongen haar de weg versperde.

’n Echte bruine jongen. Lijkt een grizzly maar is toch een zwarte beer dus! Ja hier blijft ’n ontmoeting met een beer toch een beetje bijzonder. ’t Is wat anders dan ’s avonds ’t poedeltje van de buren tegenkomen die schrikkend in het donker ’n keer woef; zegt.

Gelukkig nam ze het op tijd waar, dus tijd voor een camera dacht Riny anders gelooft niemand dat, waarna ze cool afdrukte zonder dat ’t beest een exadte uitspraak kon doen over haar smaak. Ik had ook al vaker verteld dat zo’n beest wel verdwijnt als je ‘m de ruimte geeft. ’t Is alleen zaak dat je ‘m eerder ziet dan hij/zij jou! Dan heb je het zelf in de hand.

Leo

8 gedachten over “Hoog tijd (21 mei 2010)”

 1. Gefeliciteerd met je rijbewijs en welkom bij de motorfamilie. Het wordt tijd dat we jullie kant opkomen en het geleerde in de praktijk brengen. We kijken er erg naar uit.

 2. Je dochter! En nee ben niet verhuisd, maar blijkbaar komt ons signaal ergens bij de Kraneweg weg.. Blij dat we niet verder te traceren zijn 🙂
  Al goed rondgecrossed?
  xxx

 3. Kim bedankt, ’t woordje “we” hielp me eruit. Kennelijk zitten er in zo’n stad velen op een IP adres. Dus een beetje uit de richting. ’n IP adres uit Beltrum is natuurlijk zo te traceren. Maar zoals ooit gezegd is dat ’n wat minder frequent fenomeen. ***Leo

 4. Hoi Guus,
  Ik kijk ook uit naar een gezamenlijk ritje. Ik denk dat een rondje Vaalserberg mooi(er) is. Maar hier is ’t ook apart.
  Kan niet wachten. ’t Huidige weer ken ik absoluut niet terug van alle ervaringen hier. Maar het wordt beter.

  Leo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s