Wildfires: Friday Aug 20st 2010

Afgelopen dagen stonden in het teken van de bosbranden in BC. Canada is een groot land en BC is ver weg. Rusland is ook ver weg van Nederland maar er kwam wel rook vandaan tot in Noord Duitsland.
Hier komt de rook van de bosbranden uit het (Noord) westen. Er waren gister 279 branden actueel waarvan ook enkele grote ten westen van Kamloops en Prince George. De effecten zien we hier. Het zicht was gister tussen de 100 en 200 meter. Terwijl je behoorlijk last kreeg van de luchtwegen zodanig dat je aan die lucht wilde ontsnappen. Dat gaat helaas niet want 't is overal. Ook binnen ruik je het. Er bellen mensen uit Hinton of het hier minder is, zij wilden dan hier overnachten. Maar verder naar het noorden was het nog erger werd ons verteld.
De zon is oranje gekleurd met een mooie rand eromheen, dat vinden wij Hollanders wel weer leuk. Maar er wordt niet gevoetbald. Sterker: intensief sporten werd afgeraden.
Onze vrienden Johan en Herman zijn met de ATB onderweg van Calgary naar Hinton. Dat is wel intensief, zeker voor Herman topsport. Ze zitten nu in de buurt van Nordegg en hebben vandaag een rustdag. Zaterdag en Zondag fietsen zij naar Cadomin. Maandag ochtend om 9 uur vertrek naar Blue Lake voor een laatste etappe van 75 km. Grotendeels over de Highway 40. Om 9 uur vertrek bij de enige Store in Cadomin. Wellicht fiets ik een stukje tegemoet.

(Johan meldde vanmiddag dat het met hen goed ging en met de meisjes ook. Hij vroeg wel expliciet naar de rook condities, dus had er daar ook last van.)

Vandaag is de lucht wat beter. Ik hoop op veel regen in BC. Betekent oveigens waarschijnlijk ook onweer met veel blikseminslagen hetgeen weer nieuwe brandhaarden kan betekenen.
Het zicht op de bergen rondom is weer wat beter. De contouren zijn weer zichtbaar maar het ruikt nog naar brand. Valt me mee dat de rookdetectie in de Cabins niet zijn afgegaan.

Leo

 

2 gedachten over “Wildfires: Friday Aug 20st 2010”

  1. Nu om 4 uur ’s middags een geweldige onweersbui en het water valt met bakken uit de lucht. Johan en Herman, want hij fietst voorop, fietsen 75 km zuidelijker. Ik hoop dat in het zuiden de zon schijnt. Op 2.000 meter zo’n bui, daar wordt je rillerig van.
    Maar om 6 uur kan de zon weer schijnen. Ik denk dat we er zo ff heen rijden.
    Leo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s