Hard Brok Cafe. Begin augustus 2011

Hard Brok Cafe

Onlangs kreeg ik een voormalig collega, Peter Rutten, aan de telefoon. Of we thuis waren en hij even langs kon komen. Natuurlijk kan dat, altijd ontzettend leuk om voormalige collega’s te ontmoeten en te horen hoe het is. Hij heeft een broer in Rocky Mountain House bezocht en was nog een paar dagen aan het rondtoeren. Dus hebben we een avond bij ons kampvuur over de gang van zaken in Lochem en omgeving (en natuurlijk Brabant) zitten praten. De Zwarte Cross kwam natuurlijk ook ter sprake met het ForFarmers succes daarin.

Ja hoe trek je een T-shirt strak voor de foto. Gewoon aan doen dus!

Hier kennen we het Wild Mountain Music Festival. Ongeveer 15 km naar het zuiden ligt het vliegveld van Hinton en daarnaast ligt een flink weiland 5-10 hectare waar het festival gehouden wordt. 5 eettentjes, 2 podia, binnen het festival terrein een aparte afgezette ruimte waar alcohol geschonken wordt (bier). Het zou slecht zijn voor de kinderen om in een ruimte te verkeren als die waar volwassenen alcoholische versnaperingen nuttigen. Ons ontgaat de gedachte erachter. Drinken doen jeugdigen hier ook wel. Maar op dit festival, dat een weekend duurt komen wel 2.000 mensen naar schatting. Zoals bij de Zwarte Cross hoort het parkeer terrein er ook min of meer bij. Daar staan alle gigantische campers met een zitje ernaast en een BBQ. Daar komt s avonds dan ook een rookwolk vanaf alsof het een bosbrand is. Onze kokkin Julie staat er ook met een eettentje. Verkoopt Bison burgers en zo. Riny heeft haar 1,5 dag geholpen met de verkoop. Julie was herstellende van een operatie de dag ervoor dus wat zwak en vermoeid. Maar de show moet door ook al ben je 66. En samen komen we er ook wel.

Met Peter het reilen en zeilen bij ForFarmers doorgenomen. Dat ze een nieuwe fabriek gaan bouwen in Oss en zo. Ik had daarvoor nog eens met een vriend die bij Nutreco werkt(e) de markt verhoudingen doorgenomen dus wist ook hoe er daar over gedacht werd. Dus volop mogelijkheden om er eens kritisch tegenaan te kijken.

Hulp uit Holland.

Ruurd heeft ons in het voorjaar enkele maanden geholpen met de seizoens voorbereiding en de groepen in Mei. Hij was een ervaren kracht want vorig jaar was tie ook een maand of wat hier. Wist dus wat hem te wachten stond en wij kenden hem. Alhoewel hij een jaartje ouder was leek hij wel 10 jaar wijzer, rustiger en doelgerichter. Kortom een geweldige hulp in het voorjaar.

Na zijn vertrek een paar dagen met z’n tweeën. Pieter (24) & Diederik (20) twee jonge gasten uit Nederland zouden Ruurd aflossen. We hadden hen beiden vooraf qua e-mail bij elkaar gebracht en zodoende reisden ze samen vanaf A’dam naar Calgary. Vandaar met de Greyhound bus naar Hinton. ’s Nachts om 3 uur kwamen ze daar aan nu ’n maand geleden. (het was juist s nachts na afloop van een bruiloft hier dus het was toch al laat). Dus stond ik om 3 uur in het dorp.

Altijd weer even afwachten wat voor vlees we in de kuip hebben. Nou we treffen het wel weer. Beiden hebben een onvoorstelbare hoeveelheid werk verzet de eerste maand. Pieter heeft ook een opleiding tot kok gehad en gewerkt bij een aantal grotere restaurants in Brabant. Dus brengt heel wat ervaring mee. Heeft zelfs een koks uitrusting (wit pak en messenset) bij zich. Ik mis zijn muts nog.

Allebei hebben ze ook een outdoor / sport opleiding en houden van survival. Dus wat willen we meer.

Nu (31/7) zijn we bezig met weer een bruiloft (ca 100 man). Dat aantal is natuurlijk even wennen. Als men een feestje geeft met een diner dan gaat 100 man nog wel. Maar deze mensen ook een paar dagen onderbrengen met meerdere maaltijden per dag dan ben je wel even druk. Dus dan zijn een paar handjes erbij is wel lekker.

Rodeo Hinton

Afgelopen zondag middag naar de Rodeo in Hinton geweest. We hadden oppas thuis en in de winkel (Pieter & Diederik). Als het kan lossen we elkaar een beetje af. Er is in Hinton een heus rodeo stadion met een aantal tribunes en aan beiden kopzijdes de hokken met de beesten die kort daarop in actie gaan komen.


Wilde paarden en stieren en stiertjes waarmee van allerlei spelletjes mogelijk zijn.

B.v. Wild Cow Milking .

Een 10-tal wilde koeien die kalveren hebben, dus ook een uier met spenen om te melken. Teams van 3 personen moeten er uit die kudde eentje vangen, onder controle brengen en enkele straaltjes melk in een beker opvangen en inleveren bij de jury.

De eerste heeft gewonnen. Dus een der teamleden gooit de lasso, vangt de cow en houdt haar kort.

De tweede slaat een arm om de nek van het beest en pakt hem in de neusgaten en trekt het geheel naar de grond. De derde tracht vervolgens om enkele straaltjes op te vangen. Hilarisch!!

Dit jochie kwam ook verzeild tussen de poten van dit zwarte monster. Gelukkig zonder kleerscheuren krabbelde hij zich naar de kant.

t Stiertje maar ook paardje rijden is lastiger. Ik denk niet dat het te verzekeren is. Je moet er in ieder geval 8 sec. op blijven zitten en dat halen velen niet. Dan zijn er nog een paar strikte regels. Je mag het touw om de bull maar met een hand vasthouden. De andere hand mag de stier en jezelf niet aanraken. Dus in de lucht houden als een soort trillingdemper.

Een veel gebruikte term waarmee het gevaar wordt aangegeven: “it’s not if you get hurt, it’s when.”


Het is ook indrukwekkend om op een 1.000 kilo zware stier te gaan zitten wetende dat ie je er in no time af heeft. Of het nou een stier is of een paard, men trekt een soort koord om de buik van ’t beest. Zo’n beetje om z’n edele tools. Dus niet geheel onbegrijpelijk dat ze willen springen. Direct als je eraf ligt staan er enkele mensen klaar om het woeste beest af te leiden. Zo niet dan heb je kans om onder een poot te komen of erger doorboort te worden door een der hoorns. Een andere vervelende gewoonte is om met die dikke kop je een beetje te pletten tegen de grond. Maar vaak gaat het ook goed. Als je acht seconden haalt heb je nog een heel korte tijd beschikbaar om er elegant en veilig af te springen. Als ze van hun last bevrijd zijn tracht een van de helpers de riem om ’t achterlijf te pakken waarna deze soepel afglijdt. Daarna keert de rust spoedig terug. Ik heb me nog steeds niet opgegeven!.

Vervolgens een stiertje vangen met een lasso en dan zo snel mogelijk het beest aan de grond gooien en 3 poten met een touw aan elkaar binden. (de winner 4-5 sec). Met een beetje oefenen!

Dames rijden om 3 tonnetjes welke in een driehoek ongeveer 40 meter uit elkaar staan opgesteld. Met vliegende start en finish. Gaat wel hard!

Of vanaf een paard een stiertje vangen zonder lasso door gewoon met zijn tweeen ernaast gaan rijden, een van de rijders glijdt van het paard op het juiste moment en valt de stier om de nek en trekt hem naar de grond. Zodra hij ligt stopt de tijd. Winnaar 3.4 sec.


Tussendoor een demo van motorrijders die vanaf een springschans de lucht in gaan en na een vlucht weer netjes landen op een helling. Tussendoor de motor bijna verlaten en er weer op kruipen. Waanzinnig!.

Zij vonden het ook razend spannend.

Hazards

Deze week komen er ineens 3 joekels van half ton trucks het terrein oprijden. Ik was thuis maar sprong gelijk in de auto omdat ik iets van Forestry meende te ontdekken. En jawel 2 trucks reden al weer weg maar met de derde kwam ik aan de praat. Zij waren aan het rondkijken naar gevaarlijke bomen in Switzer Park.

Ik had er nog een naast ons houthok. Dus samen zijn we gaan kijken en hij vond ‘m ook gevaarlijk. Het waren allemaal overigens Native Forestry workers. Eeen samenwerkend team. Hij wilde de volgende dag direct na de middag wel komen. Dus om 3 uur kwamen zij aanrijden zonder hun chef. Dus wees ik hun de boom aan en ze begonnen zonder te morren.

Die grote daar die stond inderdaad op scherp en dreigde op het houthok te vallen. Met het omzagen moesten ze hem nog zon 15 garden, vanaf z’n natuurlijke valrichting, zien te draaien om langs het houthok te komen. Nou dat konden ze wel aan. Drie trucks weer met 9 man sterk.


Je krijgt er een stijve nek van.
Eentje ging de motorzaag scherpen en na een klein half uurtje waren zij er klaar voor. Ik heb het neerhalen van de reus nog even afgewacht. Ging voortreffelijk, de zager had duidelijk expertise en verantwoordelijkheids gevoel. Daarna was het de beurt aan het team om de boom in stukken te zagen en in het houthok opstapelen om te drogen.

Bij de brandweer ben je dan gewend om samen een biertje te drinken op de goede afloop maar met natives zie ik daar maar van af. Kopje koffie vonden ze ook geweldig. Kortom een duidelijk stukje bezigheids therapie met zo’n team. Dat doen we hier normaal met 2n. Maar ik was blij dat ie om was.? Ik hoef Gerard, de chef, maar te bellen en hij komt terug met het team. Geweldig!

Bike Ride.

Mijn vriend Paul is al een tijdje op zoek naar een echte motor. Heeft op gevorderde leeftijd zijn motor rijbewijs gehaald en dat was best lastig. Dan nog een motor kopen is ook lastig. Het werd een BMW. Of je dat nou doen moet als je bijna 60 bent? Dat bleek ook. Zijn geest is namelijk nogal wat jonger en dat wreekt zich op de gashendel. Oftewel het gaat veel te hard. Ik heb een half jaar een Harley gezocht voor hem hier. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Koers verhouding is wel 1:0,7 en die dingen zijn hier wel goedkoper maar ze staan wel erg ver weg. Zie je een aanbieding in Vancouver. 900km! . Even gaan kijken???? Maar goed. het moedigde mij wel weer aan om een ritje te gaan maken. Dus gisteren had ik late ploeg. Kon tussen 10 uur s ochtends en 2 uur s middags nog even weg. Naar Miette Hot Springs. Fantastisch mooi weer. T-shirt en helm en weg. Voor de Parks Gate een file van wel 50 autoos..! Ik zeg altijd dat ik op doortocht ben dan hoef je geen Parks Pass te laten zien. Voor een motor is dat toch lastig. Men was druk om de gehele verkeersstroom te splitsen in diegene die nog moeten betalen en die op doortocht zijn of een pas hebben. Dus ik was er zo door. 5 km verder linksaf naar Miette.


Een mooi bochtig parcours naar de Hot Springs. Altijd het risico van een groot beest op de weg. Maar dat ging goed. Bij de Hot Springs een colaatje met een lekkere Ceasar Salad. Daarna weer terug. Maar 100 km totaal maar wel genieten.

Onze dochter en Viktor

Op de laatste zondag voor hun vetrek moesten we toch nog even samen vissen. Dus trokken we erop uit. Viktor had al een hele tijd nieuwe vispullen en had al heel wat uren aan allerlei waters gestaan. Ook bracht hij ’n keer een mooie brook trout (forel) mee welke we met z’n 4n soldaat hebben gemaakt. Lekker.


Derde en m’n laatste forel alweer. Zij springt ’n eind boven het water uit om te ontsnappen. Bleek er een van 52cm te zijn. Toen we er samen 5 hadden zijn we gestopt en de rest werd de vrijheid weer gegund.

Dus nu met twee hengels op pad en wijze adviezen van de dames. Ik had ‘m nog nauwelijks uitgegooid of ’t begon al te trekken aan m’n draad. Viktor kijkt nog een keer en denkt dat kan niet zo snel. Ik was banger dat ’t haakje tussen de rotsen vast zat en haal ‘m binnen al gauw constaterend dat er wel degelijk ’n mooie brook trout aan zat van zo’n 40cm zoals m’n dochter professioneel vaststelde met de meetlat.

Deze rainbow was 52 cm lang.

Al snel hadden we er vijf gevangen in ’n uur tijd.

Thuis gekomen heb ik ze schoon gemaakt en de grote rainbow aan Pieter en Diederik gegeven. Pieter heeft deze de volgende dag bereid. Ik dacht die eten ze wel met z’n tweeën, maar nee hoor! De andere dag bracht Pieter voor ons beiden nog een maaltje. Smaakte ook uitzonderlijk goed!

Ook Viktor heeft een rainbow trout. Om en om hadden we er een aan de haak deze middag .

Het resultaat is immer heerlijk. Nu nog voor de BBQ, daarna voor ieder ’n visje.

Blue Lake Stuff

De eerste twee jaar werkten hier een aantal mensen uit Nederland om te assisteren met ’t opknappen van ’t Centre. Renee Baks was een van hen. Na gedane arbeid zat hij graag wat te mijmeren aan Blue Lake ter plekke van de Beaver Lodge. Hij besloot nog niet zo lang geleden om uit ’t leven te stappen maar hier leeft hij toch voort in gedachten. Daarom ’t idee om ter plekke een bankje te plaatsen ter nagedachtenis aan hem. Dus een paar lijntjes op papier met wat maten en aan de slag. De motorzaag gepakt en na een paar uur had ik de onderdelen klaar. Een stammetje op lengte maken met de motorzaag. Vervolgens in de lengte door gezaagd voor: zitting en rugleuning.  Ook nog twee liggers en twee staanders. t Geheel achter op de Prowler (onze quad) en naar Blue Lake bij de beverdam, half uurtje egaliseren, boren en schroeven en we hebben een gemakkelijk zittend exemplaar ter plekke staan

Riny memoriseerde onlangs in een mail al al het jongvee dat hier rondloopt sedert de lente.

Aan de top van die keten zien we toch veelal onze moose.

Het is alsof ze het weten. Sommige meiden hebben dat en gaan er goed voor zitten.

Dit exemplaar helemaal. Helemaal niet bang lijkt ‘t. De eerste levens fase is ’t meest kritisch. 70% haalt de eerste verjaardag niet maar dan zijn het ook al imposante beesten en kunnen ze zich ook aardig redden. Dat moet ook wel want juist voor de eerste verjaardag worden ze het huis uit gestuurd en moeten ze zich zelf redden.

Omdat ze zo hoog op de poten staan en een relatief korte nek is het lastig gras eten. Dus op de knieen. Later eten ze de jonge popler, berken en wilgen takken en knoppen en kun je dat het beste doen door op de tenen te gaan staan. Ik heb nog geen moose op de achterpoten zien staan behalve de stieren, maar dat diende weer een ander doel.

Opmerkelijk genoeg hebben we beiden (moeder en kalf) al twee weken niet meer gezien. Moeder lijkt ook al redelijk op leeftijd.

Nu in augustus komt de bessen tijd er weer aan en loop je ’n grotere kans op beren tussen de cabins. Dus altijd weer beren op de weg…..

Leo, Aug 6th, 2011.

2 gedachten over “Hard Brok Cafe. Begin augustus 2011”

  1. Ik heb weer ontzettend genoten tijdens het lezen van jouw verhalen, is net of ik daar dan weer rondloop, geeft me een fantastisch vakantiegevoel!
    Groetjes aan Riny, BBB

  2. Zo te zien heb je je avonturen opgespaard voor ons 😉 Helaas moet ik nu slapen, dus lees het morgen! Vandaag al Leones foto’s en verhalen gehoord, dus ben al deels op de hoogte (nu nog ff kijken of het klopt met jou verhalen).
    Wij zijn net een weekendje in Vorden geweest in ons luxe vakantiehuis 😀 Heerlijk!
    Maaaaar, nu weer ‘op tijd’ naar bed, want morgen moet er weer gewerkt worden…
    xxxxXxXXXxxXx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s