Square tires. 18Jan’12

-42C afgelopen nacht. Rond 9 uur wil ik de auto starten om ‘m warm te laten draaien. We moeten even naar Hinton voor een seminar. De startmotor van de auto draait aanvankelijk helemaal niet, ondanks de blockheater, maar bij de derde keer draait ie een keer rond en prompt draait de motor. Overal piept ’t en kraakt het. Na 15 min warmdraaien, ja wat een verspilling, maar anders wil de koude motor helemaal niet, vertrekken we.

Omdat ’t toch wel wat fris was geweest geeft ie voor alle vier banden aan dat er te weinig druk aanwezig is. Maar dat draait wel warm denk ik. Even later geeft ie ook de druk aan, wat een techniek, i.p.v. 230psi is het slechts ongeveer 210psi. Nou daar komen we wel overheen. De auto komt moeizaam op gang. Alles gaat stroef.

Op de parkeerplaats bij ons huis ligt nog wat losse sneeuw, met reden niet netjes geruimd, de auto hobbelt eroverheen. Zodra we op de drive way komen voel ik de auto nog hobbelen terwijl de gravelroad toch mooi schoon geschoven is, ongeveer 1 cm sneeuw achterlatend. Ik denk een lekke band. Ik stop en loop rond de auto. Nee niks lek. Gelijk denk ik aan platte vlakken op de plekken waar de band vervormd is waar het contact met de ondergrond was. Dus weinig soepel rubber bij -40C. En dat van alle vier banden tegelijk omdat er nog maar een paar meter mee gereden was. Dus alle platte vlakken tegelijk onderaan. Lijken wel vierkante banden. Dat hobbelde nog even door tot aan de Highway en ook nog wel 5 km op de Highway. Bij hogere snelheden is het effect minder en na een aantal bochten gaan de posities van die vlakken ook verlopen ten opzichte van elkaar. Dan wordt het trillen. Langzaam verdwijnt het. Opluchting en weer een ervaring rijker.

In Hinton een Conference Call lezing bijgewoond over “How to Change Things When Change Is Hard” , een theorie van Dan Heath welke zeker hout snijdt. Conference Call’s houdt men op deze wijze vanwege de gigantische afstanden. Omdat zelfs Alberta zo groot is zijn er een 20-tal gezelschappen met in totaal zo’n 400 deelnemers die luisteren en kijken naar een presentatie van Dan Heath ergens vanuit Amerika. In onze (raads)zaal zitten zo’n 20 personen. In elke deelnemende gemeenschap staat een groot scherm met een camera zodat het een echt interactief gebeuren was met mogelijk 2-richting verkeer. ’t Werd aangeboden door de Afd. Economische Zaken van de Gemeente Hinton.

Daarna nog een vergadering van de Kamer van Koophandel met alle bedrijven uit de toeristische sector.

Ter plekke bij het gemeentehuis was het een graad of 10 warmer dan bij ons. -30C ongeveer. Alhoewel de auto niet “aangelijnd”was startte hij met gemak.

Thuis gekomen was het alweer -35C. Nog even alle gebouwen nagelopen. Alles draait nog naar behoren.

Groetjes Leo.

Eén gedachte over “Square tires. 18Jan’12”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s