Midwinterrun 2015

Memo

Na de N8-run als organisator, binnen ’n maand de RAR, de WOR4 en dan nu de Midwinterrun ’15, gelopen op zaterdag 31 januari 2015. Ik ben zeer ingenomen met de initiatieven van verschillende mensen om dit soort tochten te organiseren. Het leukste is namelijk toch het zelf meedoen en daar heeft het mij toch te lang aan ontbroken.

Ochtendgloren

Het middag gedeelte van de WOR4 hebben we gelopen onder t genot van ’n heel behoorlijke regenbui. Verlangend keken veel deelnemers uit naar de sfeer van enkele jaren geleden toen we de Midwinterrun door de Veluwse bossen en heidevelden liepen over een dik pak sneeuw en met een lekker zonnetje. Laten we dat nou weer treffen dit jaar.

Start

’s Avonds van te voren heftig “app’n” met Henk, m’n budy, over het tijdstip van vertrek met het ene na het andere weerbericht op het scherm. Uiteindelijk vertrokken we zo vroeg en was de weg nog zo goed dat we al om 7:15 aan de koffie zaten in het onderkomen van de scouting in Ermelo alwaar het startpunt zou liggen.  Leuk om al die bekende gezichten weer te zien. De indruk was al gewekt dat we (met een bus o.i.d.)  zouden worden weggebracht naar het startpunt. Dat was dus ook bijna zo doch het geschiede lopend. Na een verwarring stichtende briefing om 8 uur konden we in alle vrijheid lopend vertrekken richting startpunt op zo’n 1300 meter van de scouting locatie. Hier zou om 8:30 uur het roadbook worden uitgereikt.

Briefing 1
Koffie met Henk, Pieter is er ook al, hij zal alleen lopen.

 

Briefing:

 1. Beginnen met een proloog met een deadline om 9:45 uur. 1:15 na de start.
 2. 3 etappes + proloog + memorisatie
 3. Einde proloog is uitgifte roadbooks
 4. CP8 en CP 34 op privé terrein. Toestemming gevraagd. Verkregen???
 5. CP-8 vanuit Noord naderen.
 6. Er zijn verder geen toestemmingen gevraagd.
 7. CP43 onder het maaiveld.
 8. CP59 is 40 meter op 72 graden verplaatst
 9. CP62 bonus van 30 min.
 10. Roadblock Putterweg. N798
 11. Railroadblock tussen KM41 en KM42
 12. Hou een beetje reserve voor etappe 3. Zijn nog “makkelijke” punten te vinden.
Bert
Bert, dubbend over hetgeen hij kwijt wil over de tocht.

Met deze info zijn beslissende voordeeltjes te behalen. Maar ze zijn over de gehele dag verspreid en je moet ze steeds in het achterhoofd hebben omdat ze niet gestructureerd in de route info staan. Oftewel: je vergeet wel eens wat…..

Ik schreef al eens:.Midwinterrun 2010

Dus vlug de laatste spulletjes in de auto, nu wel de juiste kleding aan, wat drinken en eten en weg…..

 

 

 

Over vergeten: Ik denk dat dit idd de 12e Midwinterrun is. We begonnen in 2004.

 1. 2004    Start op Gorsselse hei, finish in Vorden.
 2. 2005    Start in Vorden, treintje naar Ruurlo richting Hengelose Zand
 3. 2006    Start in Vorden richting Vierakker
 4. 2007    Start met bus naar Barchem. Start bij “Kale Berg”
 5. 2008    Start met bus naar Ampsen bij Lochem
 6. 2009    Start met bus naar Galgenveld bij Borculo
 7. 2010    Start Garderen (proloog) naar de Veluwe.
 8. 2011     Start  ?  Bijsterbosch op de Veluwe
 9. 2012    Start ??  Sneeuw run op de Veluwe?
 10. 2013    Start met bus naar Renswoude, finish Terschuur. Grebbenberg linie.
 11. 2014    Start  Schietclub in Lunteren. Klaverblad run.
 12. 2015    Start Scouting Ermelo, Kompas proloog, hei memorisatie etc.

Hoor wel als dit niet juist is.  Tot en met 2009 georganiseerd door Timeoutdoorevents. (6x), daarna door Chickenpower nu dus ook 6x.

Dit kaartje ontvingen we om ca 8 uur al voor de briefing.

Startblad

Afstand tussen de 2 rode punten is 121 meter tbv kalibreren van de paslengte. Dus al met al genoeg om te beginnen. Tevens wees deze calibratie oefening erop dat er nauwkeurigheid gewenst was.

Totaal ontvangen we 11 kaarten, 3 roadbooks en een legenda. Tevens 3 controle kaarten en dat allemaal in 3 sessies.  Daarbij nog bij de start de startopdracht. 6 kompaskoersen eindigen op een CP waarop een cijfer staat. Deze 6 cijfers vormen samen een coördinaat alwaar we ons moeten melden. Het is altijd weer een kunst om uit de veelheid van informatie, kaf en koren te scheiden, zaken op een rijtje te zetten en snel op de route te zitten want de tijd loopt.

Op de knie 'n schetsje maken.
Op de knie ’n schetsje maken.

Zoals benoemd, is onderstaand plaatje het resultaat van de startgegevens. We ontvingen 6 koersen. Ik besef wel gelijk dat we gezamenlijk starten en men niet 25 teams dezelfde kant op stuurt. De een moet wat langer denken dan de ander, want je moet niet starten als je niet weet wat de bedoeling is. Dus zullen er meerdere routes zijn of verschillende volgordes. dat weten we nog niet. Een groep start gelijk rechts ’t bos in. Wij stellen onze kompas in en beginnen ook direct met koers 1. Dat is een andere dan de eersten die vertrokken. Gegevens zijn: 6 koersen met afstanden 500-700 mtr. Dus moet je heel nauwkeurig de afstanden bepalen maar ook de richting. Er is geen ontsnappen aan. Ik dacht ruim 700 meter dwars door de heide met vervolgens nog 5 koersen. We verbazen ons erover dat dat mag. Later horen we pas dat het een grote hondenuitlaatplaats is. Gelukkig is alles bevroren en ligt er een laag sneeuw over. Een heide speelplaats van ca 2 x 2 km met vele paadjes en solitaire bomen met CP’s…..

Resultaat van de startkaart

Wij, (we zijn de groene route), vinden ons coördinaat niet direct maar noteren uiteindelijk wel het nummer op CP-A.

Eigenlijk mede omdat JG daar ook heen liep en zij kennelijk dezelfde route hebben.  Dat was een conclusie terwijl we het systeem nog niet snapten. Bedoeling van de organisatie is ook om de teams wat uit elkaar te trekken zodat men niet achter elkaar aanloopt. In de regel is dat ook niet verstandig omdat je niet weet waarom ’n team iets doet.

Dus de volgende koers ingesteld naar CP-B. Daar lopen al meer teams. JG loopt veel harder en is allang weg.  We concluderen dat ieder z’n eigen CP’s heeft en overleggen hier en daar wat met andere teams. Als je iets uitlegt snap je het vaak zelf ook beter. Ergens beweer ik tegen iemand dat je het laatste cijfer (de meters van het coördinaat) wel kunt vergeten, niet belangrijk. Later hoor ik dat je wel elk punt moet hebben op straffe van 30 min/CP.  Ook Henk was helemaal uit z’n doen, geïrriteerd, en liep van hot naar haar. Van het eerste coördinaat hadden we het laatste cijfer wel maar CP-F hebben we laten zitten terwijl we er nota bene langs kwamen. Ik dacht het te kunnen beredeneren, 10-15 meter noordelijk van het pad.

Van de hei af.

We vonden onze geliefde organisatoren in het bos. Henk is gelijk weer in de mood. We dachten de eerste te moeten hebben maar hij stond op een kruising van paden terwijl hij zeker 10-15 meter verderop in het pad moest staan volgens m’n redenering. Daar ben ik nu nog van overtuigd. Dus naar de 2e, die had onze papieren niet. Dus verraadden zij de goeie post omdat no. 3 helemaal uit de richting stond.  Terug naar Jan dus, eigenlijk ’n valse CP  die het nieuwe roadbook overhandigde.  (’n Bemande valse CP uitrusten met ’n tweede setje leek me niet werkbaar).

Kaart 2

Op naar CP1 door de holle weg, ik heb de rug al nat. CP1 vinden we snel. Op de intekenplek, een bushokje, wat een luxe, gaat Henk CP 2 zoeken terwijl ik inteken. Hij moppert iedereen stijf maar vind ‘m uiteindelijk wel. Ik staar me blind op de luchtfoto en probeer het op kaart te plaatsen. Tussen CP7 en 8 is de afstand 300 meter, en die 300 blijft in m’n hoofd hangen ook voor de lokatie van CP3 zijnde 600 mtr zuidelijk van CP1. We zoeken te lang op 300 meter zuidelijk van CP1 dus aan de andere zijde van de weg. (ter plekke van de l van Kampveld) Er is er altijd maar een die de kaart leest en de ander is wat afhankelijk. Soms  beslis je wat samen, als ik er niet uit kom en voel dat Henk scherp is.

'n Niet te lezen luchtfoto
’n Niet te lezen luchtfoto, het ingezette kaartje was absoluut geen luxe.

Uiteindelijk concluderend dat de gele streep, links boven op de luchtfoto, de N798 is, de Putterweg, dus CP3 aan de andere zijde….. Henk kwam tot die conclusie omdat ik ’n andere overeenkomst zag. Ik mopper nog steeds tegen iedereen dat die 300 meter wel 500 is. Eén team is tot ’n beperkt overleg bereid en zien andere overeenkomsten op de luchtfoto, allemaal net genoeg om me te triggeren en tot inzicht te komen en CP3 uiteindelijk te vinden. CP7 lukt op ’n globale kompaskoers en hopend op geen valse. CP8 was simpel, alhoewel ’n kilometer later komen we tot de conclusie dat ie vals moest zijn. De echte moest echt onderaan de toren zitten. TorenLater bleek deze toch goed. Hierna 300 meter in de verkeerde richting gelopen maar uiteindelijk tot inkeer gekomen.  Vandaag beiden teveel lopend op intuïtie en te weinig op feiten. Als er iets niet klopt, hoe flauw je het ook aanvoelt moet je stoppen en weer zekerheden verkrijgen.

Kaart 4

Cp 12, een koers vanaf CP10. Niet aan begonnen, donker dicht bos, 275 meter lopen en dan tegen n valse aanlopen. Ben gekke Henkie nie en m’n maat al helemaal nie. Niet zinvol geacht dus….

Ik zie tegenwoordig elke bult als een grafheuvel. Nu de Galibier nog.
Ik zie tegenwoordig elke bult als een grafheuvel. Nu de Galibier nog.

Vanaf CP 11 naar 11A was weer een eind terug. Ook niet zinvol maar wel gedaan. CP13 was simpel waarna de memorisatie.

memorisatie
memorisatie

Wat hebben we ervan geleerd? Afstanden beter inschatten. Waren te groot. Na afloop is het duidelijk. Die tijd hadden we in etappe3 moeten stoppen. Memo 2 was weg. CP3 ’n weggetje te vroeg gezocht. Heeft veel te veel tijd gekost.

Zo samen met Henk nu weer de hei op, memoriseren.
Zo samen met Henk nu weer de hei op, memoriseren.
Verborgen CP 14
Verborgen CP 14

Toen naar de uitgifte van Etappe 2. Intekenen binnen in de Schaapskooi met koffie en soep.

Martin & Gerard

CP15-16-17 waren simpel. CP18 ook, alhoewel we daar langer doorzochten omdat we een valse vreesden. Ingetekende punt was dichter bij de vijver en de kompaskoers ook. Maar uiteindelijk toch maar genoteerd. CP23 niet ingetekend. Buiten de kaart. Later bleek deze vlak bij 26 te zijn dus was wel haalbaar geweest.

Intekenen van de 2e etappe.
Intekenen van de 2e etappe.

Kaart 5 5

 

 

Kaartovergangen zijn altijd lastig. Hier zeker met CP-23 ertussen / erboven. Maar van dat punt hadden we al afscheid genomen.

 

Bij Cp22 was het de vraag of het de hoogste CP was (meters boven de grond of het hoogste getal). Gelukkig waren beiden hetzelfde getal.

Kaarten 6-7

IMG_8563
Nog ’n team uit Vorden.

Problemen ontstonden links onderaan bovenstaand kaartje 6. Dit kaartje bleek kleiner dan bij andere teams. We misten zo’n 2 cm. Of dit een persoonlijke vete is tussen de organisatie en ons team is vooralsnog onduidelijk. Kan ook zijn dat zij ons met ’n extra moeilijkheidsgraad hebben opgezadeld vanwege uitzonderlijke kwaliteiten.   CP29 en 31, aangegeven als “staan op kaart”  stonden er bij ons niet op. CP30 hadden we goed ingetekend al kon het maar net op kaart.  Niet goed de kaart gelezen, mede veroorzaakt doordat er een stukje ontbrak. Anders hadden we twee weilanden gezien tussen de toren en CP29. Maar afijn dat hadden we moeten zien. Foutje!!

CP29, daar stond een ander team waarvan een teamlid onder de brug vandaan kwam. Dat was dus helder, zeker nadat we na een kleine vergadering hadden opgehelderd dat dit CP29 moest zijn. Aldaar ook het verschil in kaarten geconstateerd. Positie CP31 zagen we ook op hun kaart.  Samen met dat team richting CP32 gelopen over de weg. Uiteindelijk liepen zij harder en van ons weg. Wij vonden CP32 uiteindelijk wel en zij denk ik niet.

IMG_8564Komen we Elise en Mario rechts van ons nog tegen in het bos. Ik dacht die zijn onderweg terug om CP32 alsnog te doen. Maar zij waren al met etappe 3 begonnen bleek later en onderweg naar CP44. Ik riep nog dat zij vanwege de deadline terug moesten, hetgeen zij lachend afwimpelden.  Dat had me wakker moeten schudden maar wellicht door ’n lichte vermoeidheid kwam dit signaal niet door de ballotage.

 

 

CP34, eind 2e etappe.

Henk blijft zoeken midden onder het afdak.
Henk blijft zoeken midden onder het afdak. Ik overleg met de organisatie over hun positie. Waren echter niet te vermurwen! Al weer enkele minuten verloren…..

CP 34 stond duidelijk onder het midden van het afdak ingetekend. De bemande controle rechts van ’t pad. Dus ’n valse controle denk ik. Uiteindelijk bleek niets minder waar.

Etappe 3.

Kunnen we weinig over verhalen. Jawel, zoals gezegd, tactisch gezien hadden we de memorisatie over moeten slaan. In de briefing werd ook aanbevolen om tactische keuzes te maken om tijd over te hebben voor de “gemakkelijke” etappe 3. Alhoewel ik het memo gebied weer veel mooier vind dan E3 gebied. Dit soort mededelingen moeten we beter tot ons laten doordringen maar de adrenaline vertroebelde alle intenties.

Tevens hadden we omdat er toch nog ca 15 minuten over waren nog 3 a 4 CP’s mee kunnen pikken welke wel heel gemakkelijk en dichtbij waren. Deze tactische fout is wellicht ook te wijten aan verminderde scherpte c.q. de meeste agressie was eruit…..

Pieter op snelheid. Wat heeft tie gerend. 1,5 marathon zeker.
Pieter op snelheid. Wat heeft tie gerend. 1,5 marathon zeker.

Tijdens de analyse met Pieter (die heen en weer flitsende eenzame jongen) heb ik me ook suf gepiekerd over de aansluiting tussen kaart 10 (met “Finish” erop)  en 11 (luchtfoto). Eigenlijk is die er niet, of het moeten de extreem zuid-oostelijke straatjes van Ermelo zijn.  Maar dan moet je al weten dat dat dorpje Ermelo is. Ook de start wandel route er nog bijgehaald. Maar afijn, wij zijn er niet geweest!

Wat missen we nu thuis voor een vollediger analyse (want je raakt niet uitgeboomd):

 1. De startopdrachten met 6 azimuts.
 2. De opdrachten op de diverse CP punten in het veld.
 3. De lucht foto van de Memorisatie

Resume;

Uitgeteld!
Uitgeteld!
 1. De analyse is incompleet maar samen met die van JGvdT voldoet het.
 2. Ruim 36 km gelopen in 9:02 uur
 3. 75% van die tijd gelopen tussen de 3,2 en 6 km/uur
 4. Boven de 6 km/uur zijn we niet geweest
 5. Intekenen 13% van de tijd.
 6. 12% van de tijd stilstaan of bij laag tempo zoeken.

Bruto tijden

Dat  wil zeggen te langzaam ingetekend en natuurlijk niet hard gelopen. Dat is wellicht de grootste kwaal. In de regel niet lang gezocht naar de CP’s.

Tijdverdeling over de etappes.

Elke etappe vraagt natuurlijk z’n tijd. De memorisatie heeft te lang geduurd. ca 23 min/gevonden CP. Hadden we niet moeten doen. Proloog ca 12 min/ gevonden CP. 3 stuks gevonden.

 • Etappe 1 incl. intekenen 11,6 min/gevonden CP. CP 12 niet gedaan.
 • Etappe 2 incl intekenen 13, min/gevonden CP. CP 19 en 30 niet aangedaan.
 • Etappe 3. Niet ingetekend, rechtstreeks naar finish gelopen in 17,5 min.

Tijdbesteding

Tot slot,

In spanning wachten op de uitslag.
In spanning wachten op de uitslag. Ferdy met een van spanning vertrokken gezicht. Zijn we voor L&H geëindigd?? Pieter heeft ’t in z’n eentje moeten doen dus kansloos…..

Het was een prachtige dag, mooi weer, geweldige route door mooi bos en hei rijk gebied. Zo mag het wat mij betreft elk jaar ergens op de Veluwe. Die is groot genoeg. We lopen er toch niets kapot? De Chickenboys hebben het mooi uitgewerkt, soms moeilijk gemaakt. De gememoreerde onnauwkeurigheden zijn op zich geen probleem, als er maar geen punten bij zijn waar een grotere nauwkeurigheid gevraagd wordt. Dan raak je de draad kwijt. Zelf hebben we meer fouten gemaakt, haha.

UItgeteld!!
Uitgeteld!! Zowel letterlijk als figuurlijk. Al snel werd de uitslag (voorlopig) bekend gemaakt.

Uitslag.

Uitslag 2015
Uitslag 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s