Taku-terugkomweekend 28/29 mrt 2015

Insigne_IWGAls International Wilderness Guide (IWG) wordt je geacht je kennis en vaardigheden periodiek bij te spijkeren. Na in 2008 met succes de 100-daagse opleiding tot IWG in het uiterste noorden van BC, Canada te hebben afgrond,  telkenmale op deelterreinen weer onderdelen van de opleiding opgefrist.DSC_3047

 

 

Navigatie is een heel belangrijk onderdeel. Met het geven van cursussen, organiseren van en deelnemen aan navigatie wedstrijden wordt deze tak behoorlijk geoefend elk jaar.  In Canada ook al eens een cursus meteorologie (weerkunde) gevolgd bij een ander instituut zodat ook vanuit een ander perspectief de stof werd belicht. Ook hier weer veel nieuws opgestoken en vooral ook informatie kanalen verworven waar voor een tocht inlichtingen kunnen worden ingewonnen (t.b.v. de fore-casts). Het dagelijks opstellen van een weersvoorspelling geeft inzicht en maakt je bewust van de omstandigheden. Voor vertrek vanaf “ ’n bemande post” met radio en/of internet verbinding is het daarnaast goed om informatie en voorspelling over een groter gebied te verkrijgen. Drukverloop, depressies, windkracht en richting zijn daarbij interessant.

Via IWGA (Association) in Nederland waar veel afgestudeerde gidsen uit de opleiding van Taku Adventures van Bart de Haas bij zijn aangesloten is er  telkenmale aandacht voor onderdelen van de opleiding zoals WFA (Wilderness First Aid), white water activities, canoe en kayak training,  schietoefeningen etc.

Strakke tarpje van Johan Dijkstra
Strakke tarpje van Johan Dijkstra

 

Het laatste weekend van maart ’15 was er dus weer een “terugkom weekend” gepland. Dit keer aan de rand van de Veluwe rond Nunspeet. In totaal namen er 14 mannen/vrouwen aan deel. We “logeerden” op de Staatsbosbeheer locatie welke van veel gemakken was voorzien.

Joost en Marieke verlaten juist het gebouw......
Joost en Marieke verlaten juist het gebouw.
De inrichting van 't Vikingschip was heel geschikt voor natafelen tot in de kleine uurtjes.
De inrichting van ’t Vikingschip was heel geschikt voor natafelen tot in de kleine uurtjes.
Verschillen zijn er altijd. Voor mij dus 'n try-out weekend met de bus.
Verschillen zijn er altijd. Voor mij dus ’n try-out weekend met de bus.

 

 

 

 

 

 

Bart de Haas was dit weekend veelal de inleider. Hij heeft vanuit z’n vroegere professie veel ervaring met opleiden, leiding geven, schietvaardigheden, maar ook als topsporter (Nederlandse militaire top van meerkampers) veel kennis en ervaring opgedaan over trainen (opbouw), trainingsvormen, voeding etc, en als liefhebber van de Canadese wilderness d.m.v. veel langdurige solitaire trektochten veel geleerd en afgeleerd. Daarnaast heeft hij veel interesse in al deze materie en verzameld daarom continu informatie en kennis welke hij vervolgens weer graag deelt met anderen. Onlangs nog weer een cursus forensisch onderzoek waarbij je leert om diepgaand te focussen op veel facetten welke kunnen leiden naar de oorsprong van criminele delicten. Dat heeft veel raakvlakken met search en rescue, hetgeen zomaar als gevolg van een calamiteit met een groep kan voorkomen.

Militairen leggen alles in handboeken en instructies vast, zo ook Bart. Tijdens de opleiding ontvingen we de totale studiestof ook uitgebreid in boeken en op papier zodat het geen uit de lucht gegrepen lulkoek was en na te gaan en na te slaan. Een eigenschap welke andere opleiders nog wel eens ontberen.

Nu, na bijna 10 jaar, ontvangen wij een update van een aantal boeken met aanvullingen. Ook aangevuld met nieuw verworven kennis gebaseerd o.a. vanuit de forensische hoek. Omdat de menselijke geest vluchtig is maar ook veel verborgen opslag hoekjes kent waaruit de kennis wel weer is te regenereren heeft Bart alles in handzame kleine A6 boekjes vervat. Hierin vaak met krachtige korte tabellen, trefwoorden, korte samenvattingen de relevante zaken vastgelegd in een heel klein lettertype. Maar het staat er. Is dus ook handig mee te nemen.

DSC_3052

Uit tabellen valt nu b.v. te halen hoe de dwarsdoorsnede van de rechterachterpoot afdruk van een 6 maand dragende vermoeide wapiti hinde eruit ziet aan het eind van een lange dag.  Dat kan boeiend zijn als je heel veel trek hebt na 10 dagen nauwelijks eten…. Theorie over trainings opbouw heb je onderweg niet meer nodig, dat dus gewoon op A4, maar wel op papier!

Frank van Zwol en Edwin Roest in conclaaf.
Frank van Zwol en Edwin Roest in conclaaf.

 

Tussendoor natuurlijk veel tijd voor onderlinge contacten. Er waren ook enkele (voor mij althans) nieuwe gezichten bij zoals Eddy Swart en Roelof Zantingh.

 

 

DSC_3026
Overzicht over de kamplocatie.

 

 

 

 

 

 

Na de ochtend besteed te hebben aan de theorie van voeding en de berekening daarvan, economisch omgaan met energie in survival omstandigheden en Natural Route Finders gingen we na de lunch naar de schietbaan.

Zaterdag laat in de middag naar de Staatsbosbeheer locatie in Nunspeet. Daar is het goed toeven en velen hadden wat “proviand” meegenomen voor een uitgebreid kampvuur. Toch gaan we richting Chinees voor een lekker diner. Omdat het buiten regen- en stormachtig was, hebben we het diner heel rustig en gezellig tot ons genomen met een lekker wijntje of chinees biertje.

Bart heeft al een tijdje geleden besloten om z’n bedrijf in Atlin te beëindigen. Door de jaren heeft hij regelmatig ondersteuning gehad van de door hem opgeleide gidsen.Maritieme compass

Hij vond het tijd om een dankwoord tot hen te richten en ondersteunde z’n woorden met een geschenk aan eenieder waar je verder “geen flikker aan hebt”, zoals hij t verwoordde.

Ook al heb je er geen flikker aan! Toch blij verrast!
Ook al heb je er geen flikker aan! Toch blij verrast!

Toch is het een mooi messing, historisch maritiem kompas contrasterend bij de lessen “Natural Route Finders” welke we eerder op dag volgden. Dat men daar eeuwen  geleden op de grote wereldzeeën de route mee vond is ’n knap staaltje. Je hoort natuurlijk ook alleen de successen, “die andere” daar hoor je nooit meer wat van…..

 

 

 

Gedurende de avond veel mooie, steeds sterkere, sterke verhalen gehoord, waarvan vele met de kern van een uit de klauwen gelopen tocht, welke dan een survival wordt. Wellicht wordt je door deze “ging net goed” ervaringen pas een goede gids.

 

 

Les programma in dit weekend:  (Door: Bart de Haas)

Uitbeelden effectieve manier van lopen. Voeten recht, afrollen, geen haklanding etc....
Uitbeelden effectieve manier van lopen. Voeten recht, afrollen, geen haklanding etc….
 1. Voeding en berekening van de dagelijkse energiebehoefte voor mens en dier, van muis tot olifant.
 2. Economisch omgaan met energieverbruik/inspanning en voeding in survivalomstandigheden.
 3. Verdwaald? Meer dan honderd natuurlijke navigatie middelen over de gehele wereld: Natural Route Finders.
 4. Schiet instructie met daarna kleiduiven schieten
 5. Trainingsvormen voor gidsen in theorie en praktijk (loop- en kracht-uithoudingsvermogen trainingen)

 

 

Voeding en berekening van de dagelijkse energiebehoefte voor mens en dier, van muis tot olifant.

332,5 gr eiwit geen koolhydraten en 66,5gr Vet. Goed voor 1928 Kcal. Als ik stil lig kan ik er een dag op slapen.
332,5 gr eiwit geen koolhydraten en 66,5gr Vet. Goed voor 1928 Kcal. Als ik stil lig kan ik er een dag op slapen zonder in verval te geraken.

Afhankelijk van de intensiteit van je dagelijkse activiteiten, man/vrouw, leeftijd gewicht, mate van getraindheid en wat wetenschappelijk bepaalde kentallen valt de benodigde energie in Kcal te berekenen naast de hoeveelheid eiwit, koolhydraten en vetten. Als dan de gehaltes van honderden mogelijke voedingstoffen gegeven en je weet welke je uit de omgeving kunt betrekken dan is te bepalen hoeveel je van welke componenten je dagelijks moet verwerven en consumeren om niet “achteruit te boeren”.

Economisch omgaan met energieverbruik/inspanning en voeding in survivalomstandigheden.

Het voorbereiden van een tocht voor een groep vergt ook een inschatting maken van de inspanning welke geleverd gaat worden. Inschatten betekent berekenen! In kaart brengen wie de deelnemers zijn, mannen en vrouwen, leeftijden, mate van getraindheid, gewicht etc. Een veelheid van factoren welke bepalen hoeveel energie er meegenomen moet worden dit naast de route, terrein, snelheid, moeilijkheidsgraad en zo. In survival omstandigheden, dus als er werkelijk “overleefd” moet worden, dan is er al iets voorgevallen dat afwijkt van het plan, moet je vaak leven van hetgeen je omgeving je biedt.

Verdwaald? Meer dan honderd natuurlijke navigatie middelen over de gehele wereld. Natural Route Finders.

ZonnekompasDe belangrijkste zijn bij veel mensen wel bekend zoals: de poolster, zonnekompas, moszijde op een boom, waar de zon opkomt, etc. Maar zo zijn er honderden aanwijzingen waarmee de positie kan worden bepaald of de richting of de tijd. Soms ’n medium op zich maar veelal een combinatie van signalen waarmee de richting of positie of tijd kan worden bepaald.  Daarvoor zijn alle zintuigen te gebruiken of sterker: noodzakelijk. Of intuïtie daarbij hoort is de vraag. Ik schaar intuïtie in deze meer onder een hoge sensitiviteit en veel ervaring met verschillende signalen en aanwijzingen. Belangrijk is wel dat je acht slaat op signalen welke je onbewust al triggeren dat er iets niet klopt.  Simpel voorbeeld: Als je noordelijk moet lopen en je hebt de zon in het gezicht dan moet er iets gebeuren in je hoofd. Maar als je naar het zuiden moet ’s nachts en je loopt richting poolster dan moet de trigger functie helemaal op scherp staan. Als je je dan omdraait en je ziet de sikkelvormige maan, trek dan een denkbeeldige lijn over de sikkelpunten tot aan de horizon. Het snijpunt is het zuiden! Draai je je weer om dan kun je wellicht ook de poolster zien ver weg op het verre verlengde van de noordelijke aardas.

Schiet instructie met daarna kleiduiven schieten.

kleiduivenschietenEigenlijk een ietwat ontspannen onderdeel ware het niet dat de secretaris van IWGA er met een lijst bij staat en resultaten noteert. Competitief als iedereen is staan ze gelijk op scherp die gidsen. Iedereen doet z’n uiterste best ondanks dat onze sniper Bart toch wel zal winnen. We zien iedereen wel punten morsen bij de verschillende aanvlieghoeken van de duiven. Gelukkig, mist Bart ook de nodige duiven, waarmee het bewijs is geleverd dat t niet zo simpel is om die dingen foutloos te raken. Het haalt de druk er weer een beetje af. Alhoewel het credo van de Haas zorgvuldige oefening en voorbereiding is, voor z’n sniper opleiding was 10.000 schoten per jaar en 3 jaar opleiding gewoon, telde hier het eerste schot direct voor het echie. Maar wie schrijft die blijft en aan het eind heeft de schrijver natuurlijk de meeste punten…..

Trainingsvormen voor gidsen in theorie en praktijk (loop- en kracht-uithoudingsvermogen trainingen)

OmslagpuntOp de zondag ochtend een paar uur les in de theorie achter het trainen. Verschillende oefeningen van sprint tot marathon/duursport. Tevens aandacht voor loopscholing om met meer rendement te lopen.

Supercompensatie
Supercompensatie

Explosieve training vormen, krachttraining en duurtraining. Bart heeft ook aandacht voor het spirituele. Vanaf de bank vlug ‘n trainingsbroek en schoenen aan en rennen is not done. Training vergt voorbereiding, inleven, focussen, opwarmen en na afloop cooling down. Alles ontspannen en met een leeg hoofd met alleen aandacht voor de training.

Zelf heb ik maar de foto's gemaakt. Psja iemand moet t doen!
Zelf heb ik maar de foto’s gemaakt. Psja iemand moet t doen!

Daarna gaan we het bos in voor ’n praktische training les waarbij alles aan den lijve gevoeld kan worden inclusief melkzuurvorming en hartstikke nat worden.

Explosiviteit trainen
Explosiviteit trainen

 

 

 

Voor gidsen is uiteindelijk duurvermogen van belang maar voor ’n hellinkje is wat explosief vermogen ook lekker zeker als zo’n helling een paar uur duurt met 30kg op je rug. Dus staat er ook kracht- en anaerobe training op ’t programma.

 

Epiloog

Na afloop nog even napraten in rest. ’t Hilletje, daar waar het in 2006 allemaal begon. Er worden ideeën geopperd voor een vervolg. Dus wellicht eind van het jaar nog eens zo’n sessie over o.a. sporenonderzoek en wild observeren.

Bij dat laatste stel ik me de Oostvaarders plassen voor, alhoewel dat misschien nog geen echt wild is.

Dank aan Bart in deze is op z’n plaats. De interessante lezingen, lesstof, presentatie, de boekjes waren uitstekend verzorgd.  Ook Marc dank voor de organisatie.

m.vr.gr. Leo

Ps.

Zelf heb ik het epiloog moeten missen. M’n jongste aanwinst trok het niet om 1,5 uur  verlichting te bieden en vond het nodig om in de stromende regen na het einde van de training functioneel te weigeren. Na een uurtje wist de WW, tegen een niet onaardig tariefje, de bus te bewegen weer in functie te treden. Toch nog wat geleerd na afloop!

 

3 gedachten over “Taku-terugkomweekend 28/29 mrt 2015”

 1. Beste Leo,
  Ik zie een hele mooie mercedes 609 op je blog staan. Kun je me vertellen waar je die vandaan hebt en of die bevalt?
  Dank en groet,
  Steven Boerema

   1. Ja dat klopt! Wij zijn ons ook aan het orienteren en zijn benieuwd naar je ervaringen! Waar heb je hem gekocht. Staat ie buiten of binnen? Heb je tips en tricks?
    Zou super zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s