Weer een Beregoeietijd in Canada (Stage 3: The Chilkoot Trail)

DSCN2943

DSC_4019
We hebben gepland om in maximaal zes dagen de Chilkoot Trail te lopen.  Dus ook voor 6 dagen ’n ontbijt en diner ingeslagen. Hoezo drie maaltijden per dag?

Algemene strategie: Enkele dagen rustig inlopen, genieten van de route en de ruige remote natuur, niet geblesseerd raken dus risico’s mijden. Niet te veel eten, teren op onze vetreserves (dat werd wel ’n dingetje). Eens kijken wat ervan terecht kwam.

De Chilkoot trail werd de eerste jaren van de Gold Rush rond 1895 (zo’n 125 jaar geleden) gebruikt door de armere goudzoekers. De rijkeren kwamen via de Yukon river per boot naar Dawson (Yukon).

Die “armelui’s” route gaat van Skagway / Dyea naar Lake Bennet over de Chilkoot Pass (is eigenlijk een oude indianen trail oftewel ’n smal voetpad). Echter in 1897 en 1898 liepen er vele 10-duizenden in Noordelijke richting met veel materieel om richting Dawson te komen. In juni 1899 was de trein verbinding (bergop) tussen Skagway en Bennet klaar en raakten alle tussenliggende campsites c.q. stadjes uit de gratie. Ja inderdaad binnen 2 jaar na het begin van de goldrush. Toen de spoor verbinding naar Whitehorse ook klaar was, was het met Bennet ook ongeveer klaar.

Inmiddels was het langs de route en met name rond de pleisterplaatsen een kaal gebied geworden. Zeker 3 – 5 km breed. Alle hout was gebruikt voor vuur, gebouwen en schepen. (om de vele langgerekte meren tussen de bergketens te overbruggen hetgeen gemakkelijker ging dan sjouwen.)  Ongelooflijk wat er gehakt er kan worden als je er met tienduizenden aan gaat beginnen.

Velen gingen in Dyea van start, velen stierven onderweg een jammerlijke dood, veelal in de strenge winters alhier op deze  hoogte. Mannen en vrouwen uit allerlei rangen en standen namen deel en investeerden soms hun laatste geld, energie en soms het leven. Weinigen bracht het, het gedroomde geluk: Goud in Dawson of een der andere vindplaatsen. Sommigen werden rijk door bijkomende business / spin-off: hotels, hulpdiensten, drank, vrouwen, materiaal etc.

Hoogteprofiel van de Chilkoot trail
Hoogteprofiel van de Chilkoot trail

Hoe deden wij (Henk en Leo) het dan. Van te voren wel een globaal plan gemaakt maar dat is toch lastig op grote afstand.

Schermafbeelding 2020-10-02 om 18.22.17

Bovenstaand kaartje, in het uiterste  zuidoosten begint het Fjord naar Skagway. Vandaar ca 55 km noordwaarts.

chilkoot

De route aan USA zijde, dus Alaska. De “border” is de top van de pas, dus bovenop de pass aan de Noordzijde van dit kaartje. Vergis je niet in ’n slingertje over de hoogte lijnen. Het is zo 200 meter klimmen en shit ook weer dalen. Dat schiet niet op. Gemiddeld ga je steeds omhoog dat dan weer wel.

Schermafbeelding 2020-10-02 om 18.35.02

Links onder de USA border. Er zat natuurlijk niemand aan het rotspad bovenop de pass. Vandaar afdalen naar Crater Lake en verder naar Happy Camp. Ja we waren blij er te zijn maar verder was er niets. Geen kachel, geen hout. Eén blik omhoog naar de cabin op ’n rotspunt tijdens de sneeuwbui, oh dat was de grens,  daarna snel verder.

Ter plekke begint het allemaal in het Amerikaanse Skagway (Alaska), ’n klein dorpje aan het eind van een 600km lang fjord.

Skagway tot trailhead

Eerste vraag is: Hoe kom ik van Skagway (1)naar de trailhead (6)bij Dyea. Thuis dacht ik gewoon lopen. Dat past wel bij een rustige start en ’n dag of 3 a 4 inlopen met zware rugzak voordat de “Golden Stairs” dag komt. De extra hoogtemeters welke je maakt vallen niet zo op maar heel vaak gaat het na het stijgen ook weer frustrerend omlaag. Dat vind ik voor het doelmatig beklimmen van een berg zinloos. Resultaat is dat je veel meer hoogtemeters maakt dan ’t zo lijkt. Anderzijds we hebben vele bergmarathons gelopen met 2200 tot 2500 hoogtemeters. Zonder rugzak……. weliswaar.

Dag 1) Skagway naar Dyea Trail Head  12km

Dag 2) Trailhead to Finnigans point.   8km

Dag 3) Finnigans Point to Sheep Camp . 12,9km

Dag 4) Sheep Camp to Happy Camp. 12km

Dag 5)  Happy Camp to Bennet Lake 20,1 km

Dag 6) Terug van Bennet naar Log Cabin 16km

Dat was althans het plan, flexibel als we zijn pakte het iets anders uit.

Van dag tot dag.

Dag 1, Zaterdag 19 sept.) Skagway naar Dyea Trail Head  12km.

We kwamen van Whitehorse en hadden het beiden “nogal” koud op de motor.

Boven op de pas was het guur weer en net boven het vriespunt, dat is op de motor fris. Net voor je in Skagway bent is er een afslag naar Dyea alwaar de trailhead is. (trailhead is de term voor het begin van het Chilkoot pad). De afslag was de harde weg en vervolgens een gravel road naar Dyea. Als je dus langs die afslag komt en eigenbaas bent met de motor dan ga je eerst even kijken in Dyea en naar de trailhead, maar we konden nergens de motor een beetje fatsoenlijk kwijt. Henk had ergens gelezen dat daar parkeren niet zo geschikt was. (Native reserves) Dus terug naar de highway en naar Skagway.

DSCN3068
Het Trail Centre was gesloten vandaar dat we bij Klondike Gold Rush National Historic Park terecht kwamen.
Schermafbeelding 2015-10-28 om 14.33.08
Klondike Gold Rush National Historic Park. Hier een uitgebreide instructie hoe te handelen met do’s and don’ts. Leave no trace!
Begin van de trail.
Begin van de trail. Dat was smokkelen “eerste klas”. Op de dag van ’t aanreizen vanuit Whitehorse hebben we ons vrijwel direct weg laten brengen naar de trailhead. De trail begint daar ook pas echt dus smokkelen was geoorloofd. 

Het was eigenlijk smokkelen eerste klas. Direct vanuit Whitehorse, na een heel vluchtige verkenning van 30 min van Skagway hebben we ons weg laten brengen naar de trailhead door een aardige taxi chauffeuse Ann op aanwijzing van gekke Dave

Eveneens Dag 1) Trailhead to Finnigans point.   8km.

In Whitehorse hadden we de rugzak al op gewicht gebracht. D.w.z. opgeborgen in de zijkoffers van de Harley welke op z’n beurt geparkeerd stond op een klein parkeerplaatsje aan de rand van Skagway. Voor mijn doen uiterst kritisch al t onnodige eruit gegooid inclusief foto toestel. Henk ook. Toch zaten we globaal op hetzelfde gewicht….qua rugzak, ’n kleine 25 kg. We gingen ervanuit dat er water genoeg was. Maar ik zag beverdammen en besloot dat het toch beter was om alle water te koken voor het te drinken. Tevens Henk gewaarschuwd voor de muizen onderweg. Hun keutels kunnen ook een (potentieel dodelijke) ziekte herbergen. (Hanta Virus) We begonnen pas om 15 uur aan deze etappe. Henk had de afstanden tabel in z’n hoofd en dacht dat het 5km was, maar het werden 5 miles. 8km dus. Maar we waren nog fris en fruitig.  Direct na de start begon het al met een fikse bult welke je niet verwacht. Ook verwacht je niet direct dat de gehele stijging weer teniet wordt gedaan door weer af te dalen naar hetzelfde nivo. Misschien waren het maar 150-200 hoogte meters, dus eigenlijk de moeite niet om erover te beginnen, maar het zette de toon!

Zo hier en daar zeer moerassige stukken waar men een loopplank had gebouwd.
Zo hier en daar zeer moerassige stukken waar men een loopplank had gebouwd. 125 jaar eerder lagen hier takkenbossen en boomstammen om de oversteek te doen.

We waren toch wel wat verbaasd dat er een soort zeiltent stond toen we arriveerden in Finnigangs Camp. De noodzaak om  onze eigen tentjes op te zetten was er niet (in onze ogen), op de speciaal daarvoor gebouwde plateau’s van zo’n 3×3 meter. Hoefden niet……, nou eigenlijk wel. De tentjes met stove waren niet bedoeld om in te slapen maar om op te warmen voor alle hikers van de route. Omdat het er nogal kan spoken qua regen, wind en temperatuur. Bedoeling was dat je na opwarming je eigen tent opzette en daarin sliep. Maar we waren alleen met z’n tweeën…. dus enige burgerlijke ongehoorzaamheid.

de standaard tent plaats
de standaard tent plaats
De centrale kooktent op de kampplaatsen.
De centrale kooktent op de kampplaatsen.

Er stond in de grote tent een woodstove.  Henk poogde ’n vuurtje te maken maar dat ging nog niet zo gemakkelijk. Daarop werd de taakverdeling aangepast en werd hij bevorderd tot houthakker en waterdrager, welk kruis hij manmoedig droeg. Vuurmaken is toch een zorgvuldig werkje hetgeen deskundigheid vereist en steeds meer naarmate alles natter is. Feit is dat water niet brandt dus moet je droog hout hebben en als het vuur eenmaal goed aan is kan je wat natter hout eerst drogen waarna het wel brandt, maar zo’n vuurtje wordt nooit een duurzaam brandende warmte bron voor de hele nacht en bovendien slecht te reguleren.

de woodstove
De houtbak met wood stove. Nobele gedachte of eigenlijk ongeschreven wet is bij dit soort pleisterplaatsen dat je meer hout achterlaat dan je er aantreft. Gelukkig had ik Henk en de jongste afspraken……

Daarnaast nam ik m’n taak als kok op mij. Gebruiksaanwijzing lezen van de droogvoer zakken, componenten scheiden, water koken, bijgieten van een geschatte hoeveelheid zo dicht mogelijk boven de voorgeschreven hoeveelheid, roeren, zak afsluiten en dan de voorgeschreven wachttijd in acht nemen. Vervolgens samen smikkelen.

Conclusie na de eerste “zak”: Het is te eten, maar een voldaan gevoel van voldoende te hebben gegeten is er niet.

We hadden dus snel door dat de hoeveelheid calorieën  welke we binnen kregen ruim onvoldoende waren. Alhoewel we maar 5 dagen hebben gelopen moesten we beide al snel enkele gaatjes extra in de riem branden middels een boven het kampvuur  gegloeide spijker.

Onze vrienden zijn zeker daar. Ik voel dat ze er zijn en ons volgen. Gelukkig hebben we solide afspraken c.q. omgang regels opgesteld. Daar voelen we ons goed bij.
Dit is een bear foot print. In gebieden met grizzly’s zul je weinig zwarte beren aantreffen. We hebben alleen grizzly’s gezien.  Onze vrienden zijn zeker daar. Ik voel dat ze er zijn en ons volgen. Gelukkig hebben we solide afspraken c.q. omgang regels opgesteld. Daar voelen we ons goed bij.

Henk had nog wat extra’s meegnomen aan druivensuiker (4x) en voor ieder 2 powerbars. Die hebben we, in gezamenlijk overleg maar gereserveerd voor dag 3 dan konden ze wel eens hard nodig zijn.

Dag 2 Zondag 20 sept.) Finnigans Point to Sheep Camp . 12,9km

Met de ervaring van wat een bultje inhoudt, op het hoogteprofiel, aan de tweede dag begonnen. Deze bult was beduidend hoger en groter en het waren er twee. Dus al wat pittiger dan de eerste dag. Maar we zijn nog goed uitgerust. Henk is ’s ochtends nog steeds zeer voeg wakker, dus ik ook. Maar tussen wakker worden en vertrekken zit maar zo twee uur. We hebben de tijd.  We weten dat Sheep Camp al vroeg op de weg omhoog ligt. Het terrein is zwaar en veel zwaarder dan gedacht. Of de conditie en kracht is minder dan in m’n herinnering. Het zal een combinatie zijn. Te weinig voedsel, dus te weinig energie  binnenkrijgen speelt zeker ook mee.

Steil genoeg om treden te leggen. Dat klimt heel wat gemakkelijker.
Steil genoeg om treden te leggen. Dat klimt heel wat gemakkelijker.
en ook voor het gemak van de huidige trail gebruiker en om de natuur te sparen een bruggetje.
en ook voor het gemak van de huidige trail gebruiker en om de natuur te sparen een bruggetje.
Uitgesleten rotsen. of enigszins bewerkt.
Uitgesleten rotsen. of enigszins bewerkt.

Dag 3 Bloody Monday 21 sept) Sheep Camp to Happy Camp. 12km

Trail & Rail (Blauwe tekst door Henk)
De hike van Dyea naar Bennett is 53 km. Het is continu dalen en stijgen, dus je maakt veel meer hoogtemeters dan dat je op het eerste gezicht afleest van de plaatjes over het hoogteverschil tijdens de track. Het hoogtepunt is ook inderdaad het hoogste punt, wanneer je via de Golden Stairs de White Pass oversteekt. Wij deden dit op onze derde dag, van Sheepcamp naar Happy Camp, slechts ca. 14 km.

Dat moest goed te doen zijn, echter we hadden ook gelezen dat het tussen de 8 en 12 uur in beslag zou nemen. Dus vroeg uit de veren, zes uur opstaan. En als we te laat boven waren om de laatste 6,5 km af te leggen, konden we wellicht wel overnachten in het Canadese Warden hutje (grenswachtersgebouwtje) helemaal boven op de top! We hebben boven niet eens de tijd genomen om te checken of deze wel open was.
Het eerste deel tot aan “the Scales” was wel meer klimwerk dan de dagen ervoor, maar was wel te doen. Duurde zo als gewoonlijk toch veel langer voor we er waren dan dat we gedacht hadden. Even een break en een energiebar en wat dextro’s erin. Foto’s erbij gepakt om in te kunnen schatten welke weg omhoog over de steile rotsblokken we hebben moesten. Hier waren nl alle routemarkeringen (oranje vlaggetjes uit de zomer) weggehaald. Het advies was ook om zoveel mogelijk in de buurt te blijven van de kilometers lange, enorm verroeste, staalkabel die daar nog lag.
Hier werden toendertijd op dit traject de goederen mee over de pas getransporteerd, mits je de jaarvoorraad van 1000 kg voor elkaar had, anders mocht je niet verder.

One ton of goods. = 1.000kg.
One ton of goods. = 1.000kg.

Wij hebben geen gebruik gemaakt van deze optie😜, hadden immers nog geen 25 kg op de rug, dus moest ons wel lukken dit met 1x naar boven klimmen, over de pas te brengen. Na nog een keer goed bestuderen en ampel beraad gingen we aan de slag om de steile helling van naar beneden gestorte rotsblokken te bedwingen. Overal lagen “artifacts”, lege conservenblikken, stukken leer, botten van lastdieren, etc. Leo noemde het gewoon oude troep, die ze verzuimd hadden op te ruimen. “Ze maken van deze vuilnisbelt gewoon een toeristische attractie, oftewel een PR stunt!”

Daar ver boven, de tweede pas van links daar moeten we door. Gelukkig geen mist, wel sneeuw.
Daar ver boven, de tweede pas van links daar moeten we door. Gelukkig geen mist, wel sneeuw.

Het ging verrekte langzaam naar boven, soms leek het wel of mijn benen begonnen te trillen wanneer je 30 tot 50 cm hoog van het ene schots en scheef liggende rotsblok op het andere moest stappen. Gelukkig had ik de stokken waarmee ik mij wat beter in evenwicht kon houden en me ook, wanneer nodig, nog wat extra kon afzetten. Je moest wel heel precies plaatsen anders schoten ze weg. De kleinere en plattere rotsblokken waren een minder goede optie, lagen meestal ook niet stabiel.

A hell of a job!
A hell of a job!  Het groene stipje is Leo die naar boven “huppelt” !

Halverwege kreeg ik het gevoel dat ik een hongerklop had, de concentratie wilde niet meer en vroeg aan Leo, die hier z’n beste dag had van de hele trip, of we even zouden stoppen. Dan hier maar de laatste 2 van de 4 voor noodsituaties meegebrachte powerbars erin. Het is nu erop of eronder, want teruggaan is helemaal geen optie meer!

Bijna boven. 4 keer denk je dat je er bent maar dan nog weer een klim.
Bijna boven. 4 keer denk je dat je er bent maar dan nog weer een klim.
n verdwaald hijswerktuig bijna op de top.
n verdwaald hijswerktuig bijna op de top.
Net over de top, Crater Lake. In de zon, zonder sneeuw zou het een verademing zijn. Nu tijdens de sneeuwbuit denk je:
Net over de top, Crater Lake. In de zon, zonder sneeuw zou het een verademing zijn. Nu tijdens de sneeuwbui denk je:”Zo snel mogelijk naar beneden, onder de sneeuwgrens zien te komen.”  Maar ehhh even op Henk wachten…..

Happy Camp ligt boven de boomgrens, dus geen hout had ik me al bedacht. Boven de boomgrens is het hoog dus ook koud. Slechte combinatie.

Hier Henk’s 2e eenheden foutje. Stomme Amerikaanse eenheden ook. Vanaf de top geen 4 km maar 4 mijl, en de meeste agressie was toch wel verbrand in de toppoging. Maar goed zo’n probleem is het ook weer niet. Buiten dat had ik zelf ook even kunnen kijken, maar Henk zou de kaart erbij houden. Moe zijn betekent niet dat er niets meer kan.  We waren beide in ieder geval Happy hier in t kamp te zijn aangekomen.

Ineens liep ons avond maaltje vlak naast onze trail met een paar vriendjes.
Ineens liep ons avond maaltje vlak naast onze trail met een paar vriendjes. We hadden er zo twee kunnen pakken. De beestjes beschouwen ons als totaal ongevaarlijk.  Zoveel blind vertrouwen wilden we niet beschamen door ze in te ruilen voor een beetje honger!
Bij Crater Lake werd het beter. Sneeuw stopte, en de rotsen weer beter zichtbaar.
Bij Crater Lake werd het beter. Sneeuw stopte, en de rotsen weer beter zichtbaar.

Dag 4 Dinsdag 22 sept.)  Happy Camp to Bennet Lake is het niet geworden. We besloten in Lindemann’s Camp te overnachten. 20,1 km

Lost and found  (door Henk)
Leo is mij onderweg maar 2x kwijt geweest, eerst at Lindeman’s, toen hij mij vroeg het tweede kamp te verkennen. De eerste echte ouderwetse blokhut leek al goed, maar we wisten uit het boekje dat ik gekocht had bij Holyday Sport over de Chilkoot trail, dat er nog 1 moest zijn. Leo realiseerde zich niet dat die 500 meter verder lag, ik trouwens in 1 e instantie ook niet, maar toen ik na 100 meter bij de plattegrond van het kamp aankwam begon het mij weer te dagen. Ben toen zonder verder na te denken of Leo in te seinen verder gelopen. Ik had immers het fluitje en mijn bus met pepperspray bij me, in het geval er een beer mocht opduiken.

Gedeelte tussen Crater Lake en Lindemann was prachtig. Zeker boven langs de rapids
Gedeelte tussen Crater Lake en Lindemann was prachtig. Zeker boven langs de rapids.                             Links boven langs de afgrond.

Inderdaad de tweede blokhut gevonden, hier was ook het kamp van de “wardens” gevestigd, en zomers ook een kleine tentoonstelling in 1 van de vele hutjes en tenten die er stonden. Alles was echter afgesloten en verlaten, omdat het seizoen (juni t/m augustus) voorbij was. De blokhut was wel open, maar bleek iets minder mooi dan de andere. Grote voordeel van deze plek was dat er stromend water (Creek 😂) was, en bij de 1e alleen water uit het meer, waar de eenden in zwommen. Nadeel was de koude wind die over het meer recht op de hut stond. Dus toen maar weer terug met deze bevindingen naar kapitein Leo. Ik werd daar zeer hartelijk met een min of meer terechte uitbrander ontvangen. Hij had al wel vast de “Stove” aan de praat gekregen, en voldoende hout voor ’s nachts gekloofd, en hoefde ik ’s nachts gelukkig geen wacht te lopen 😜. Dus maar besloten dat de eerste blokhut ons onderkomen werd. Netjes met bankjes onze bedden ingericht, hoefden we niet op de koude vloer te liggen zoals in de voorgaande nachten in de kooktenten. Hier was tenminste mooi droog hout zodat we ook onze kleren weer eens goed konden drogen. Nog snel even nog een keer terug naar het andere kamp om een emmer water te halen voor het avondeten en de nodige dorst te lessen. Ik wist niet dat water zo lekker kon zijn! Je hoefde alleen maar te denken dat het bier was, en dan smaakte het er ook naar. 😇 De zoveelste fata morgana. Leo zag nog een kaarsje liggen en stak deze aan en zette hem voor het enige raam die ons onderkomen rijk was.

'n Heerlijke cabin.
’n Heerlijke cabin.  Zoals in elk kamp begint Henk direct na aankomst met de reorganisatie van de inrichting. Twee slaapplaatsen op bankjes moeten er komen. Hij sjouwt 500 meter voor een extra bankje uit de andere cabin.
de cabin.
De cabin. na aankomst eerst even 5 min rust. Henk gaat direct op onderzoek uit in de omgeving. Als ik hem na ’n half uur als vermist wil opgeven duikt ie weer op.
DSCN2967
Voor passanten maar een kaars voor het raam gezet vannacht. We hadden al dagen niemand gezien en tot onze verrassing horen we na enige tijd: “hallo, hallo”! Ja hier roep je altijd heel voorzichtig van afstand. Voor je het weet heb je anders de kogels om de oren…. Dit waren twee aardige Duits sprekende jongelui. We hebben hen naar de andere cabin verwezen.

Je had de gezichten moeten zien van die 2 “Duitsers” die heel laat in de middag aankwamen! De enige menselijke wezens trouwens die we die dag gezien hebben. Na een zeer amicaal en vriendelijk gesprek besloten ze gelukkig voor ons toch maar in het tweede kamp te bivakkeren.

Terug van de tocht. Genesteld in de B&B
Terug van de tocht. Genesteld in de B&B ” The White House”, gedouched en helemaal in the mood om een biertje te pakken.

Verslag trip overdag.
De tweede keer was die avond erop in Skagway. We hadden onszelf rijkelijk beloond met wat Budweiser en een heerlijke maaltijd van Ceasar Salad en Fish&Chips. Daarna liepen we nog even verder door het stadje richting de haven om te kijken of de HD van Leo er nog stond. Alles tot zover oké. Leo wist aan de haven nog een leuke kroeg waar hij in 2006 ook meerdere avonden vertoefd had. Ik zei nog tegen Leo; Ik hoop dat het niet te ver is want ik voel iets opkomen. Of het door de ontberingen van de 5 dagen ervoor of door de geweldige overdaad van deze dag kwam, ik weet het niet. Feit was echter dat mijn verteringsapparaat er niet mee overweg kon. 100 meter verder zag ik een openbare gelegenheid, en bedacht me geen moment en was verdwenen. Verdere details worden de lezer bespaard. We hebben daarna nog wel gezellig met elkaar een biertje gedronken in de bewuste kroeg. Deze was een jaar of drie geleden afgebrand en herbouwd. Minder gezellig dan in Leo’s herinneringen. Toen maar naar ons B&B, een afzakkertje genomen en gaan slapen.
Rest volgt nog wel een keer

’s Avonds dus de coordinaten even ingebracht omdat ik niet helemaal naar Lake Bennet wilde lopen om vervolgens over de dwarsliggers onder de rails via het spoor weer terug te lopen naar Log Cabin. Voor ons gevoel moest er een short cut zijn maar Henk had in het boekwerkje van die Duitse schrijver gelezen dat deze er echt was.  Maar veel is hier anders dan gedacht dus voor de zekerheid de coordinaten berekend en ingetekend en in de GPS. De twee Duitsers welke we spraken hadden het nog wel over verwijderde bruggetjes en een verdwenen brug waar alleen nog wat omgevallen bomen over het water lagen. Ik besloot om de short cut maar te wagen.  Op deze (achteraf) mogelijk essentiële momenten laat Henk t besluit netjes aan de guide, en dat is ook terecht. De Amerikaanse Ranger in Skagway vroeg ook uitdrukkelijk wie de leader van de kleine groep is. Dus er is er maar een “accountable”! Dat lijkt wat overdone maar zo gaat het wel hier.

Dag 5 Woensdag 23 sept.) Terug van Bennet naar Log Cabin 16km. Dit werd dus van Lindemann naar Log Cabin.

De ervaring in het begin leerde 2km/uur in dit gebied. Waarschijnlijk minder up’s en down’s vandaag maar een veel snellere verplaatsing durfde ik niet op voorhand te maken.  Overweging was als het tegen zou vallen naar Bare Loon Lake, dat we daar zouden overnachten. Viel het mee, met de shortcuts dan doorlopen naar de Highway. Om de trein in Frazer te halen moesten we er ruim voor half vier zijn. Dat zou dus inclusief hitch hiking zijn. (of 7km lopen)

Na ’n paar uur of ca 4 km komen we bij Bare Loon Lake. Ook een mooie kamp plaats. Maar we lopen door. Zoals verwacht al snel na Bare Loon Lake een in oostelijke richting afslaande trail gevonden welke was  afgezet middels rocks en wat takken. Het was me niet ontgaan, het was de juiste plek dus we gaan, ook al is deze shortcut officieel niet meer gewenst om te gebruiken. Het scheelt wel een km  of acht. Ook de obstacles als verwijderde bruggetjes zijn redelijk gemakkelijk te nemen en binnen het uur horen we ineens ’n treintje????  Shit hoe kan dat, die zou toch niet meer gaan? Er wordt uitdrukkelijk aangegeven dat vanuit het midden van het spoor aan elke zijde van de rails 10 meter, alleen CN (Canada National) Railway Company right of way heeft. Maar ook dat houdt ons niet tegen. Als de (wij denken werklui treinen) treintjes weg zijn lopen we in zuidelijke richting. We passeren ’n gedeelte waar werkzaamheden aan het spoor plaatsvinden, er staat ook een graafmachine/kraantje. Even nadat we gepasseerd zijn horen we het kraantje weer draaien. Men is wellicht wezen pauzeren in Bennet of materiaal halen. Vervolgens 9 dodelijke saaie km’s over het spoor tot Log Cabin en de Highway.  Lijkt niet veel maar met de dagen in de benen en 25 g op de rug telt het wel.   Al met al waren het dus toch veel km’s. 4km tot Bare Loon, 2km shortcut, en 9km spoor dat zijn 15 km’s.

Bij de Highway gooi ik de rugzak eraf. Henk ziet er nog onschuldiger uit als ik, dus ik zeg ga jij je de duim maar opsteken. Jouw muts afzetten en dan duim omhoog. Binnen 10-15 minuten was het raak.

de Highway bereikt.
de Highway bereikt.

Dave van “Dyea Dave Transport” pikte ons op met een 20 persoons bus. Daarvóór passeerde een collega die zwaaide en dacht die Dave achter mij neemt ze wel mee. Het moest snel want ze moesten de trein halen met de bus en passagiers. De passagiers werd geboden om ruimte voor ons te maken achterin de bus, “because they stink like hell” zei Dave and they are hungry: They did the trail…..!”

De passagiers, met stuk voor stuk ruim overgewicht, verhuisden en trokken hun tassen open en voor we het wisten zaten we vol muffins. Wel Henk’s maar niet mijn liefhebberij.

Dave bracht ons vervolgens langs customs en naar Skagway inclusief rondtoer.

Henk bracht het alsvolgt onder woorden:

Hierbij ook nog de stukjes tekst die ik in eerste opwelling via w’app aan de fam gestuurd heb.
Yes we did it! We found GOLD! Nu drie of 4 nachten in White House B&B als beloning. Gaan Zaterdag of Zondag met de HD weer terug naar Whitehorse. Omgeving hier in Skagway is adembenemend mooi! Was erg zwaar, vooral de derde dag de Golden Stairs op, met de middag sneeuwbuien toen we boven op 1160 meter de pas over klauterden. Op een gegeven moment dachten ik dit gaan we niet halen, maar we moesten door, want de weg terug zou nog zwaarder worden, dan wanneer we de pas over waren. In het Canadese deel aangekomen was het net of je in een sprookjeslandschap beland was, zo onwaarschijnlijk groots, mooi, overweldigend, werkelijk geen woorden voor! De enige omschrijving die past is; We found GOLD!!!!!!
Dit is een ongelofelijk mooie omgeving, dus we vermaken ons hier nog wel een paar dagen. Hier varen iedere dag 3 immens grote cruiseschepen met toeristen binnen. De locals vinden het fabulous dat een paar van die Hollanders op de Harley komen binnen rijden en de Chilkoot trail gaan lopen.

Ontzettend veel geluk gehad met het weer, alle dagen zon, ’s nachts vaak regen, en alleen de dag dat we het hoogste punt, the White Pass, over moesten hadden we sneeuw, maar dat gaf ook weer een extra dimensie aan de trip
Ik heb deze week zoveel geduld moeten hebben als ik na een slaapje vanaf ca 19.00 a 20.00 ( want dan was het donker, eten op en naar bed) midden in de nacht weer wakker werd van het ongedierte en daarna amper meer kon slapen. Hebben tot 2x toe een gat in een plastic tas geknaagd , eenmaal waar mijn drinkbeker in zat en 1 x waar de reserve kleding in zat. Terwijl we netjes alle eten opgeborgen hadden in de bearlockers. Je moest werkelijk alles ergens opgangen of zo.
We hadden heel veel mazzel dat het end of season is, morgen loopt het laatste treintje en dan komen er ook geen cruises meer. Dus we zijn in totaal maar 5 mensen ontmoet op de trail in al die dagen, terwijl er in de maanden juni, juli en augustus ca. 5000 mensen de trail doen. Dan moet je in je tentje op een houten vlonder camperen. Nu er op de campsite toch niemand anders was, hebben we veelal ’s nachts in de centrale kooktent van de campsite kunnen slapen, soms was er zelfs een houtoven aanwezig om iets op te warmen. Alleen in Happy Camp na de zeer zware beklimming van de Golden Stairs on Bloody Monday, toen het ook verschrikkelijk sneeuwde bovenop de pas, was helaas geen houtkachel, maar was dan weer wel een houten hut ipv een tent. Hebben het daar op die hoogte wel behoorlijk koud gehad.
Het treintje vanaf Bennett Lake (eind vd trail) lag er al een tijdje uit, vandaar dat we na het een na laatste camp een doorsteek gemaakt hebben naar de spoorbaan. Als je bedenkt hoe eentonig het is om die laatste 9 km over het spoor te lopen!!
Toen we bij Log Cabin aankwamen hadden we nog anderhalf uur om 7 km te lopen naar het treinstation van Fraser. Water op, voeding op, konden het ook niet meer opbrengen, dus maar de duim omhoog langs de kant vd weg. Na enkele vergeefse pogingen, stopte een bus met passagiers voor de trein van Fraser naar Skagway!

Onze chauffeur (acteur) heette Dyea Dave, geweldige vent die ons eigenlijk wel voor niks mee wilde nemen naar Skagway, omdat hij daar toch naar toe moest. Hij heeft ons nog een rondtoer gegeven door het stadje, voordat hij ons voor een geschikt B&B afzette, dat was ons wel wat waard. Eigenlijk de hele week al alle geluk van de hele wereld gehad met alle beslissingen die we genomen hebben. Kon niet beter!

Donderdag 24 sept.)

Good morning Holland! In Skagway it’s 7.15 in de morning, and I’m awake! First good night sleep I had in a week! 😴😇😘  Leo weet wel waar dat door kwam! 🎉

Gisteravond zalm gegeten aan de haven, toen om 20.00 uur het laatste cruiseschip van dit jaar de haven uitvoer.

Daarna met Leo naar de Red Onion Saloon geweest, toen was het inmiddels veranderd in een gewoon plaatselijk bruin café met heel leuke live muziek.’s Middags hadden we daar een Ceasar Salad en een biertje besteld. Toen zag het er veel anders uit. All part of de show, zou de buschauffeur Dyea Dave, die ons de lift terug gaf, zeggen.
De serveersters waren verkleed als publieke dames uit de tijd van de goldrush! Allemaal heel hoog opgedrukt, met veel 5 en 10 dollar biljetten erachter😂
Leo heeft nog een mooie foto gemaakt toen ik aan het afrekenen was 😅

'n Pas foto momentje
’n Pas foto momentje
Red Onion Saloon
Red Onion Saloon
Henk heeft zorgvuldig gepoogd
Henk heeft zorgvuldig gepoogd “niks” te toucheren!! Zij maakte vrij baan…
Dave de dorpsgek, maar wel onze driver!
Dave de dorpsgek, maar wel onze driver! (Dyea Dave) We komen hem iedere keer tegen, stadje is erg klein.

We hebben geluk gehad dat Dave stopte om ons mee te nemen. Had een bus vol met mensen die hij bij de trein in Fraser af moest leveren, vanuit Carcross. Was pas de 6e of 7e voertuig dat voorbij kwam! Iedereen schikte een beetje in en we werden overladen met koekjes en Muffins, want we zouden wel honger hebben 😜 Daarna heeft hij ons een rondtoer door het stadje gegeven. Het eerste guesthouse waar hij ons af wilde zetten zat vol. Toen adviseerde hij ons om ons bij dit B&B af te zetten. We hadden het niet beter kunnen treffen. We gaan om 10.00 uur naar Dyea om op zalm te vissen. Als we er al 1 vangen, zal het wel de hele dag in beslag nemen om die joekel op een houtvuurtje gaar te stoken en uiteraard helemaal op te eten! 😇

Misschien eind vd middag hier in de B&B nog een wasje draaien. Afhankelijk van het weer is de planning om zaterdag met de motor weer naar Whitehorse te vertrekken. Daar wellicht in de buurt nog wat kayakken. Leo wilde zelfs nog kijken of een dag met een knol erop uit een optie was. 😍
Geen zalm gevangen, begon heel hard te waaien en zaten ook dikke buien aan te komen, dus maar terug om koffie met een soort van warme bacon-cheese “muffin” te nuttigen.

Goed kijkend zie je de grizzly!
Goed kijkend zie je de grizzly!

Maar na de Chilkoot trail kunnen we nu nr 2 ook van de bucketlist halen. We hebben vanmorgen bij Dyea maar liefst 2 Grizzly’s gezien!!😍  1 hele grote, maar die liep wel 200 meter verderop op het strand waar vroeger de golddiggers aan land gingen: The Flats.  Een soort van delta met droogvallende stukken en verschillende stroompjes. Hier kun je ook mooi zien aan het kleurverschil hoe het zoete water van de Taiya rivier bij het zoute water vd zee komt. Op de plek waar zo’n stroompje dicht langs de weg komt, vlak bij de camping, hebben we wel 20 minuten op de oever zitten kijken naar een drietal zeehonden die daar aan het vissen waren. Ontzettend dichtbij en heel mooi.

DSC_3990

Je moest alleen wel stil blijven zitten, want als je bewoog doken ze onder. De tweede Grizzly liep onder langs de rivier bij de brug, waar we volgens onze B&B gastheer het meeste kans hadden om in deze tijd van het jaar nog een “Silver Salmon” te vangen. 

DSC_3980
Leo liep al vast naar de brug, terwijl ik met mijn hengel aan het gereed maken was. Ik zag hem dus niet wijzen, waarop hij redelijk zachtjes mijn naam riep. Blijkbaar had bruintje het ook gehoord en nam de kuierlatten de bosjes in. Ik had geen tijd meer om een foto te maken. Leo nog wel, maar van de achterkant. Jammer want hij was zo vreselijk dichtbij, dat het hele mooie plaatjes hadden kunnen worden. Hij stond pal aan de andere kant van de Taiya, die op dat punt maar slechts 25 meter breed was!

In zuidelijke richting kijkend over de haven van Skagway richting Haines.
In zuidelijke richting kijkend over de haven van Skagway richting Haines.

==============================================================

Voetnoot 1: Structuur en organisatie)

Via Maarten Harteveld, uit ’t Zwitserse, een rugzak van ’t merk Bach bemachtigd. Inhoud 100liter. Door Henk beoordeeld als een perfecte zak. Ik heb ‘m nog niet bestudeerd maar afgaande op de geluiden van Henk, en dat zijn er nogal wat per dag, de zak geanalyseerd. Idd globaal gezien is Henk dik tevreden. Vooral over de prijs / prestatie verhouding tot nu toe. Ik beluister dat er veel te veel vakjes inzitten. Henk is steeds alles kwijt en weet niet meer in welk zakje of vakje. Soms ontbeert hij enkele dagen ’n belangrijk item en dan is het er ineens weer.  Gelukzalig gevoel natuurlijk, maar lijkt me niet de opzet van Bach. Tweede item is de buckle. De sluiting van de heupriem. Ik weet dat het zo’n belangrijk item is dat ik een reserve bij me heb afhoewel ik een Bergans rugzak heb van 110-130 liter. Misschien is de buckle wel van dezelfde fabriek, je weet het niet.  Na vele stops eens preciezer kijken. Henk zet de buckle op maat van z’n buik zodat ie strak zit en doet dan de buckle in de sluiting en drukt ‘m dicht. Hierdoor gaan de lipjes nooit geheel netjes naar buiten. Vervolgens slaat hij z’n Odlo shirt omhoog en draait ‘m om de riem. Waarom is me niet duidelijk. Maar dat strakke shirt drukt de lipjes weer in en dan gaat het steeds los en lijkt het een slechte sluiting. Normaal sluit je de buckle. schuift de rugzak op de juiste hoogte door je te bukken en de rugzak op de juiste hoogte op de rug te hebben. Daarna de buckleriem goed strak aantrekken.  Rechtop gaan staan en de schouderriempjes met kleine hupjes strak trekken totdat de juiste lichte spanning op de schouders staat. Rugzak tegen de rug, geen te hoge spanning, gewicht verdeeld en Kees is klaar.

Op den duur heeft alles in de rugzak z’n plaats en ken je die. Mocht er nog eens iets van plaats veranderen dan weet je dat.

Medio oktober zal ik de rugzak terugbrengen naar Maarten. Bij deze alvast dank aan Bach!!

Voetnoot 2: Fotografie)

Vanwege m’n relatief zware Nikon toestel in overleg al snel besloten dat Henk foto’s zou maken. Ook in de wetenschap dat hij sneller naar de camera grijpt dan ik. Maar zo extreem vaak had ik ook weer niet gedacht. Ik heb de camera meestal op m’n buik hangen, direct klaar voor gebruik. Henk had uiteindelijk, ik dacht gedurende dag 3, z’n camera in de camera tas en die tas samen met de hiking poles in z’n hand. Foto momentje riep hij dan. Stokken in de grond of ik hield ze vast, hij pakt ’t tasje, openritsen, camera eruit, goed zetten, kapje eraf, foto maken, kapje erop, in ’t tasje en poles terug en weer verder. Kostte 3 min. bij 100 foto’s zo’n 300 minuten oftewel 5 uur.  Dat was de kostprijs. Dat ik er (te) vaak op sta is ook een prijs. Opbrengst is ook niet mis. Veel foto’s welke ook mijn geheugen opfrissen, tijd om te rusten maar ook afkoelen, geen extra camera te dragen, deze keer.

Voetnoot 3: Materiaal)

Hier gingen de vorige twee voetnoten eigenlijk ook al over maar toch nog enkele aanvullingen.

Hiking Poles: Zonder hiking poles is zo’n tocht haast niet te doen. Primair zorgen ze voor balans. Gedurende de gehele route loop je op een zeer ongelijke bodem van rotsen, rotsblokken groot en klein, modder paden, boomwortels etc.

Schoenen. Sterke enkels zijn nodig, met hoge schoenen welke deze nog wat extra steun geven. M’n 10 jaar oude schoenen, zijn aan hun laatste reis bezig. Ze zijn volledig versleten maar ik prijs me gelukkig dat ze t volhouden. Zool laat los, gespen afgebroken, ’n beetje lek, en de zool aardig afgesleten. Na dag 3 onder m’n rechter grote teen een joekel van een blaar van 3 bij 2 cm. Ik had er onderweg niets van gevoeld. De blaar was al open. Huid verwijderd en behandeld met desinfectie en tape. Hoop dat het goed gaat.

Niet gebruikt. Gelukkig de handschoenen niet gebruikt. Ook niet tijdens de passage van de pas. Beerspray niet gebruikt. Ook geen beren gezien tijdens de route. Wel veel prints. Het stikt van de beren. Ik voelde hun aanwezigheid ook wel maar je ziet ze niet als ze niet willen. Henk had een bearbell gekregen van Riny en rammelde er de hele dag vrolijk op los. Was ook heel zinvol, als ik niets meer hoorde dan stopte ik ook maar. Dan stond hij stil voor ’n foto, voor de buckle, of iets anders. M’n kunststof zitje niet gebruikt, is ook voor watjes.

www.findmespot.com  oftewel S.P.O.T.  Elke avond netjes m’n positie aangegeven en verstuurd aan familie en contact personen.

SPOT

On/Off  om aan of uit te zetten

3 bediening knoppen waarvan je er twee vooraf kunt programmeren via de SPOT website qua te zenden tekst.

  1. 1) OK knop.  Als je daar twee seconden op drukt wordt de gewenste tekst + je nauwkeurige positie gezonden aan max 10 door jezelf opgegeven e-mailadressen.  Bij mij was:  Coördinaten + “Hier zit ik nu en het gaat goed.” Als de ontvanger vervolgens de coördinaten aanblikt verschijnt er een kaart waarop mijn positie staat aangegeven. Terug antwoorden gaat dus niet.
  2. Help knop. Werkt hetzelfde. De tekst welke ik heb ingegeven luidt. “Hier zit ik, ik heb hulp nodig, kom me halen!”  De ontvangers heb ik vooraf gezegd dat t niet levens bedreigend is maar dat ik het zelf niet redt. Ook heb ik contactpersonen of organisaties  opgegeven met tel. nummers welke aldaar de gewenste hulp kunnen bieden.
  3. 911 knop. Nu gaat er een bericht via een vaste post naar alle benodigde officiële hulpdiensten. Heb je verder geen grip meer op. Situatie is levensbedreigend!

Van de knoppen 2 en 3 heb ik geen gebruik behoeven te maken.

GPS. Garmin 60c.  Op zo’n route eigenlijk niet nodig. Maar goed voor de zekerheid bij ons. Ik had de coordinaten van de camp’s van Canada Parks gekregen dus op dag 4 enkele daarvan toch maar ingevoerd. Als je vervolgens op de locatie komt waarvan je vooraf denkt dat kan wel eens tricky zoeken worden dan blijkt het kinderlijk eenvoudig.

 Voetnoot 4: Mede tocht genoten)

In gelijke richting hebben we niemand gezien behalve de laatste dag. Die kans is ook klein. Inhalen doen we niemand en ingehaald worden is ook niet kansrijk. Toch zijn we ’n man of 3 tegengekomen.  Een liep op slippers en deed de tocht tot Lindemann heen en terug en wilde dat in een dag doen. “I think I go all the way back…..!Het was de eerste die we zagen zo rond 15 uur op dag 2 met een hond en hij liet ons behoorlijk ontgoocheld achter. What the hell…… in een dag….. Natuurlijk weet ik dat je bij een bergmarathon zonder bagage in 6 uur 42km kan lopen. Dus 53 kan ook wel. Maar hier was geen verzorging.

Dag 4, Aan het eind van de dag, we hadden de woodstove in onze log building al behoorlijk op temperatuur, kwamen er rond 17 uur nog twee man aan. Kwamen ons dus in feite achterop. Ze roepen buiten iets, wij komen met rode wangetjes naar buiten, een beetje beschaamd vanwege de warmte gloed. Omdat het eigenlijk niet de bedoeling is dat je in dat gebouw blijft slapen, zeker tijdens ’t hoog seizoen niet, waren we er niet blij mee. Henk zegt snel dat er nog een cabin is. Na wat info uitwisselen verdwijnen ze in die richting.  Zij zouden de laatste dag hetzelfde doen als wij.

Voetnoot 5: My buddy )

Ha ’n gevoelig onderwerp natuurlijk. Samen lopen met Henk G. is natuurlijk op zich al niet  niks. ’n Dagje wandelen of een trailrun ergens in de Achterhoek is een,  maar 6 dgn achtereen in Alaska een trail lopen is weer wat anders. Je zit de gehele dag op elkaars lip terwijl je elkanders geliefden niet bent.  Henk is nogal onstuimig, zit vol drive en energie om die drive in daden om te zetten, maar is in dit geval veel meer amateur dan ik. Dat betekent dat ie open moet staan voor suggesties, adviezen, raad en soms bijna onverholen bevelen. Het feit dat ik “by law” zo ongeveer aangewezen ben als verantwoordelijke vereist van me dat ik die verantwoordelijkheid ook neem en uiteindelijke bepaal hoe en wat, ook al lopen we als vrienden. Dat werkte ook enkele keren zo uit. Henk accepteerde dat ook conform. Ik ben geen militaristische bevelvoerder die vooraf de gang van zaken in detail uiteenzet en eis dat dit in detail zo wordt gevolgd. Zolang alles de goede richting uitgaat zeg ik niets en corrigeer alleen als ’t anders moet. Verder vulde het elkaar goed aan. Daar wilde ik het bij laten, ware het niet dat Henk nog wat meer nuance wil.

Voetnoot 5: Henk Griemelink )

’t Is een slimme vent, volgens eigen metingen iets van 138, de eenheden ken ik niet en op een schaal van 1 tot 100 past t niet.  Hij heeft de wandeling al ge-imagineerd van te voren en geanticipeerd. Dat doen slimme mensen. Zodoende ergens ook een zak snoepgoed verborgen in z’n onmetelijke rugzak. Wat Dextro en powerbars. Aangekomen bij “the Scales” op dag 3, volgens het profiel halverwege de klim naar de Chilkoot Pass, zeg ik tijdens ’n korte pauze: “Laten we die geheime voorraad van jou maar eens aanspreken. Zolang ’t in de rugzak zit draagt het niet bij of misschien wel…. Dus we verorberen ieder ’n powerbar en wat Dextro tabletten. Het water dat erbij hoort kunnen we op deze hoogte zo drinken. Iets hoger is er ook geen stromend water meer. Dan wordt het sneeuw smelten. Halverwege de “Golden Stairs” dus de slotklim van zo’n 400 hoogtemeters, kijk ik Henk in de ogen en denk. ’t Vuur is eruit! Dus nogmaals snoepen uit de pot. Ik mompel nog zoiets van “opgeven is geen optie!!” Hij iets van “Teruggaan ook niet”. Henks benen en knieën  trillen en bibberen, we nemen vijf minuten en kijken naar boven, nog ’n end te gaan en we weten als je er bent dan ben je er nog niet en dat vier keer…… jongens jongens waarom willen we dit….

Henk bijna bezwijkend onder die enorme last op z'n rug.
Henk bijna bezwijkend onder die enorme last op z’n rug.

Maar hij blijft lachen en denken aan z’n Fitness fabriek.

Tweede aspect is dat hij, alhoewel niet de kopman, toch steeds op z’n hoede is voor het juiste pad. Een stap in de verkeerde richting en hij corrigeert: “Hey, moi hier neet hen?” Zo kun je z’n moraal testen en je loopt met een gerust hart, want Henk corrigeert wel.

Ten derde, hij is meer dan gedienstig, meer dan dat, soms bij het irritante af. Dan denk ik waar heb ik dat aan verdiend.  Maar hij wil z’n bijdrage leveren en heeft er de energie voor. Hij promoveert zichzelf dan ook tot houthakker 1e klas en waterdrager. Dat laatste houdt meestal in om ’s avonds en ’s ochtends water uit de creek’s te halen.

Het beerbelletje doet wonderen. Als ik ‘m niet meer hoor stop ik automatisch denkend dat ik iets mis uit m’n omgeving. Ja de zintuigen staan op scherp na een, twee dagen. Je hoort meer, je hoort ’n stilte vallen, ziet meer (bere sporen, shit etc), ruikt meer (helaas mezelf ook), voelen (de aanwezigheid van (groot) wild om je heen die jouw wel zien maar ik hen niet….). Als ’t stil wordt is het of een fotomoment, of z’n buckle, of rugzak positie. Langzaam dovend geluid duidt op uitputting, dat heb ik alleen op de “Golden Stairs” gesignaleerd. Meestal bijt hij wel door. In de voorbereiding schijnt hij ook gedacht te hebben: ” Ik hou Leo wel bij” Nou dat was vaak ook wel zo behalve bij de foto momentjes…… blijkt er nog een sticker ’n z’n camera tas te zitten.

Ook Henk ziet beresporen en denkt dat ze vers zijn. Ik zeg nee Henk:”Verse shit daar komt damp vanaf!”…… Daarna geeft hij geen versheids gradaties meer door.

Zoals reeds gememoreerd is z’n foto-procedure diep verankerd. Ik denk, ik heb zelf mede gekozen voor hem als fotograaf dus kaken op elkaar. Daarnaast hoe verander je bij een 54-jarige een diep ingesleten protocol. En hij is natuurlijk zuinig op z’n camera. Ik heb ‘m zelfs op de motor zonder bescherming zo om de nek hangen, direct klaar voor gebruik. Hij z’n eigen werkwijze en zie een mooie serie.

Soms denkt ie dat ie op de Lochemse Berg zit, ff de hond uit laten of zo. Het meeste wild is zo schuw als wat, als ze maar de gelegenheid krijgen om weg te komen (ontsnapping route) en ’t jacht instinct niet wordt wakker geschud (niet hard weglopen, hetgeen toch veel te zacht zal blijken te zijn), en kom nooit tussen ’n moeder beer en haar jongen (maar ja dan moet je ze wel zien… dus opletten). Verras ’n beer nooit, meestal ben je al gezien of gehoord en zijn ze weg, is het omgekeerd maak dan tijdig rustig kenbaar dat je er bent en geef de beer de gelegenheid te verdwijnen. Zo heb je zo’n 10 geboden. Als je die hanteert gebeurt er “niks” in 99,9% van de gevallen.   Dus ook altijd even laten weten als je weg gaat, waarheen en voor hoelang ongeveer. Da’s wennen en daar hou ik ook niet altijd van.

De benodigde spullen heeft hij wel bij zich ’t is alleen de vraag waar. Dat opbergen is ook een ervaring kwestie.

Empatisch vermogen. Wat doe ik, hoe gedraag ik me, wat zeg ik/wel of niet en wat denken anderen daarvan. Specifiek hier in Canada. Dat is nog een wat verder te ontwikkelen traject. v.b. gister reden we langs ’n “subdivision” aan Lake Laberge (Yukon) en Henk zit achterop vrolijk filmend de buurt op te nemen. Ik zeg: Misschien kun je dat beter niet doen. Stel dat iemand identisch, rond jouw huis rijdt of loopt te filmen wat denk je dan?….. Ik zeg hier schieten ze je bij wijze van spreken eerst in de rug en vragen dan “How can I help you?”   O ja, is dat zo? Ik zeg: “Misschien wel”.

Zo tekenen we al gaande weg wat karakter verschillen op om te constateren dat we het hier bij laten.

Voetnoot 6,  Voeding

Voor een volwassen mens is een gemiddelde energie behoefte per dag wel bekend. Uiteraard verschillen de minimale en maximale waarden per dag door het verbruik c.q. de inspanning welke je verricht. Een TdF renner verbruikt wel tot 6000Kcal/dag. Waarschijnlijk kan hij er niet veel meer opnemen, wel innemen maar hetgeen je niet kunt opnemen komt er zo weer uit.

Als ik een dag in bed blijf liggen (24 uur lang) verbruik ik toch nog evenveel energie als een grouse (patrijs-achtige vogel ) me zou leveren (gewicht 950 gr) zijnde 9,5 x 203 Kcal= 1319 Kcal.  Die grouse hebben we dan ook maar laten lopen. Op zo’n dag hiken met 25kg op de rug gedurende ca 8 uur schat ik mijn verbruik toch snel op 5000 a 6000 Kcal. Bij Henk is dat met zijn gewicht van 70kg slechts 60% hiervan.

Het totale energie verbruik is de ruststofwisseling (of Basal Metabolic Rate) + de energie welke nodig is voor al je activiteiten.

De ruststofwisseling is met een mooie formule uit te rekenen. Deze luidt:   xxKg tot de macht 0,73  x 83.   De kg is je gewicht. Dan kom ik al aan 2734 Kcal bij 120kg. Dat is zonder rugzak van 23-25kg met water etc.  Henk komt aan 1845 Kcal. Let wel dat is in rust.  Maar hij eet evengoed zo’n heel zakje leeg ipv een deel af te schuiven naar mij….oftewel z’n dagelijkse te kort is 900Kcal lager…

Hoeveel krijgen we binnen?

Alpine Air Foods
Alpine Air Foods
Scrambled eggs. Breakfast
Scrambled eggs. Breakfast

Voor het ontbijt hebben we de voerzakjes van Alpine Air Foods. Zij noemen dit product “Scramble eggs” . Je hoeft er alleen 250ml kokend water op de gieten, roeren en 13 min te laten in afgesloten verpakking. Die tijd was juist genoeg om de slaapzak en het matje in te pakken.

Grappig is dat erop staat 2 servings / container.  Dus je zou er met z’n tweeën van moeten / kunnen eten. In totaal levert het 460 Kcal. Dat is in feite de energie waar je de hele dag op loopt.

Het diner 's avonds. Pepper Beef with rice. Dit als voorbeeld.
Het diner ’s avonds. Pepper Beef with rice. Dit als voorbeeld. we hadden ook wat andere smaken.

Diner-calories

Als we dan ’s avonds enigszins uitgewoond op de campsite aankomen volgt het diner. ’s Middags hebben we ons dan te goed gedaan aan een kop bouillon. Ook lekker en de zouten zijn welkom.

Ook dit is weer voor twee servings welke we in ons eentje verorberen. Ja Henk ook. Te samen hebben we dan elk zo’n 1080 Kcal achter de kiezen op zo’n dag dus komen we globaal 4000 Kcal te kort. Deze worden voornamelijk rond de taille weggehaald. Henk zat al vanaf het eerste uur met z’n riem en buckle te trekken, ik begon dag 2. Aan het eind van dag drie, na de Golden Stairs, heb ik een dikke spijker uit de cabin getrokken en met de gasvlam rood verhit. Hiermee in elke riem 2 gaten bij-in gebrand. Zeg maar zo’n 5 a 6 cm strakker.  Natuurlijk zijn we wel weer wat aangesterkt na terugkomst…..

Omdat rond het middel vrijwel uitsluitend vet is opgeslagen en dit niet snel beschikbaar is (veel minder dan de koolhydraten zijnde de snelle energie) voel je je veel vermoeider. De omschakeling, “de man met de hamer”, komt normaal na ca 1-2 uur sporten. Nu bij groeiende tekorten aan koolhydraten begin je al in de ochtend na een half uurtje met ’t vet….. dus eigenlijk loop je de hele dag met energie gebrek, maar dat was een keus. We wilden het testen en een beetje gewicht kwijt.

Dag 3 hebben we wat extra’s gesnoept om de bult over te komen. Werkte perfect.

Leo & Henk.

Volgende pagina “Skagway and back to Whitehorse”

Eén gedachte over “Weer een Beregoeietijd in Canada (Stage 3: The Chilkoot Trail)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s