Weer een Beregoeietijd in Canada (Stage 5: Back to Edmonton)

Dinsdag 29 sept.)

Al sinds ’t vertrek uit Edmonton loop ik rond met ’t dilemma van de terugreis. Iedereen (met motor) die ik tegenkom begint, na het aanhoren van het reisdoel (Whitehorse en Skagway) over mogelijke problemen. “Wow that’s realy a bike trip”  Het weer, de kou, gladheid, de passen. Steeds leg ik het naast me neer met de gedachte: Dat zien we dan wel. Eerst de Chilkoot Trail dan ’t kajakken en wat andere leuke dingen met Henk en dan pas de terugreis.

Maar goed tijdens zo’n 3.500 km enkele reis trip heb je zoveel tijd om te denken dat er toch wel iets ontstaat in het achterhoofd. Zo krijg je ook visioenen over storingen met de motor ook al loopt ie als een zonnetje. Geen telefoon bereik, 200km ervoor en erna geen service station. B.v. een lekke band. Wat te doen? Ik kon geen passend antwoord verzinnen. Pas in Whitehorse heb ik dat dilemma aan een motorrijder voorgelegd. Hij zegt: “Mine is a $1000 bucks bike. I drive on till I have square wheels.”  Daar dacht ik dus anders over. We stonden voor een Yamaha shop. Daar heb ik binnen dat dilemma ook voorgelegd. Zij hadden een soort dikke stopnaald, doorsnede 4 mm met oog en rasp. Je steekt ‘m in ’t lek, bij tubeless, raspt het gat ruw. Vervolgens een soort rubber draad doorhalen en in het gat steken en terughalen. Dan zit de draad van 3-4mm doorsnee, 4 dubbel in het gat en na enige tijd wordt ’t hard. Met 3 stikstof cilinders pomp je de band vervolgens op druk.  Dan kun je wel weer ’n paar honderd km verder tot een service station waar je ’t probleem goed kunt verhelpen. Psja dat is nog maar een probleempje……. 

Maar als je in Whitehorse terug bent kijk je toch eerst naar het weer en de forecast. Henk vertrekt op donderdag de 1e oktober. Die dag geven ze nou juist op: met kou en sneeuw. Al die “onderweg gasten” hebben het steeds over die hoge bergpassen waar je overheen moet voor de terugreis, en dat met de motor. Als er sneeuw ligt op het nivo van Whitehorse hoe moet het dan bovenop zo’n pas zijn?  Vóór die donderdag nog twee betere dagen, bewolkt, maar warmer 7-12 graden,. Alhoewel ik twee reserve dagen heb ingebouwd voor de terugreis komt steeds meer t gevoel boven drijven dat ik die twee dagen niet moet laten glippen.

De eigenaar van de AirForseLodge had er nog een oude truck staan
De eigenaar van de AirForceLodge had er nog een oude truck staan

Dus vanochtend na het ontbijt alvast begonnen de terugreisrugzak etc in te pakken. Dan heb ik dat vast op een rijtje.  Halverwege schiet het hoge woord eruit: ” Weet je wat Henk? Ik ga nu rijden” en om 12 uur was ik op weg. Henk kon zich er volledig in vinden. Dus vanaf dit punt ook ieder z’n verhaal.

Het was fris met een forse zuidelijke wind, maar een “te doen”  qua temperatuur. Binnen een uur Jakes Corner bereikt met de afslag naar Atlin, dat hoeft nu niet, maar lijkt al weer een eeuwigheid geleden.

Rond 17 uur was ik in Watson Lake, ’n route welke op de heenweg ook was afgelegd. Goed weer, niet te koud en droog.  Toen ik destijds uit Watson Lake vertrok was alles ’s ochtends wit gevroren. De herfst is hier kort dus de temperaturen ’s nachts gaan snel naar beneden.

Op m’n geplande vertrekdag vanuit Whitehorse maakte Henk ’s ochtends rond 9 uur deze foto vanuit z’n hotelkamer.

Dat lijkt geen prettig vooruitzicht om te gaan motorrijden. Gelukkig was ik twee dagen eerder vertrokken.
Dat lijkt geen prettig vooruitzicht om te gaan motorrijden. Gelukkig was ik twee dagen eerder vertrokken.

Alaska Highway. Dawson Creek to Delta Junction Alaska.

De Alaska Highway is het engineerings wonder van de WWII en werd wel eens omschreven als het grootste en moeilijkste project sinds het Panama Kanaal.

De Alaska Highway strekt zich uit over 2.224 km / 1.383 mijl van Dawson Creek in British Columbia, Canada tot Delta Junction in het Amerikaanse Alaska. De AH (Alaska Highway) is voor het overgrote gedeelte geasfalteerd in Canada en in Alaska helemaal. Natuurlijk zijn er stukken waar je heel goed moet oppassen. Eigenlijk overal en zeker met de motor. Ik heb “potholes” gezien met een doorsnede van 60cm en 10 cm diep.

De originele Highway was gemarkeerd met “mileposts” en vele stadjes en lodges kregen hun naam middels het aantal mijlen vanuit Dawson Creek. Nu is het Canadese gedeelte aangeven in km, Alaska doet het nog steeds met mijlen. Natuurlijk is de route in de loop der tijd wat verbeterd en hier en daar wat gecorrigeerd en daardoor korter geworden. Hierdoor ontbreken er nu zo’n 40 mijl.

Alaska Highway History

De AH was oorspronkelijk een echte wildernis trail gemarkeerd door gravel roads, steile hellingen, houten log bruggen. Voor de constructie van de nieuwe weg was er een ongelooflijke samenwerking nodig tussen de Canadese en Amerikaanse overheid. In 1936 nam  Amerikaanse President Franklin Roosevelt al eens het initiatief om bij z’n Canadese ambtgenoot Mackenzie te lobbyen voor een verbinding middels een Highway van Canada en Alaska. Deze Highway zou gebruikt kunnen worden  ter versterking van de militaire verdediging van het noord westen van Canada tegen een eventuele militaire aanval van de Jappen. Tot aan Pearl Harbour was dit geen doorslag gevend argument. Daarna kwam het overleg snel tot stand met een plan waarover overeenstemming kwam op 6 febr. 1942.

 Het Amerikaanse leger legde het congress een plan voor waaraan deze al 5 dagen later haar toestemming gaf. Binnen een maand was men aan het bouwen.  Markant was ook dat  de Canadezen eisten dat de Amerikanen de volledige kosten betaalden en dat na de oorlog de eigendoms overdracht zou plaatsvinden van de gehele weg en alle bijbehorende faciliteiten aan de Canadezen.  Gedurende de oorlog konden de Amerikanen er dan gebruik van maken.

8 Maart 1942 begon de bouw en deze werd, ongelooflijk snel, in 9 maanden afgerond. Meer dan 11.000 soldaten en engineers werkten er aan, 16.000 lokale werklui en 7.000 stukken equipement werden gebruikt om deze 1.500 mijl lange weg te bouwen.

Op 20 november 1942 werd het officiële lintje geknipt bij mijl 1061 bekend als “Soldiers Summit”

Totale kosten $140 miljoen US dollars. Daarmee waren dit de hoogste kosten voor een project uit de WWII.

Woensdag 30 sept.)

Deze dag was iets slechter voorspeld dan dinsdag, met 30% kans op regen en kouder dan de dag ervoor. Hoe anders kan het lopen. De eigenaar van Air Force Lodge zei dat ik geen betere dag had kunnen kiezen om te gaan. Hij mompelde iets over een Chinook. ’t Drong niet tot me door of ik kon dat niet geloven. Het was -8C en met 100km/uur op de motor is dat fris.

Om 7:30 uur zat ik al op de motor, ten teken van inderdaad grote nervositeit. Het eerste stuk tot Liard River was rustig. Geen tegenligger gehad op de Alaska Highway. Dat betekent dat er om 3 uur ‘s nacht’s niemand is vertrokken vanuit Fort Nelson. Nogal logisch zou je zeggen maar dit is ‘olieboeren land”!

Ergens halverwege Liard River voelde ik iets van  een warmere bries langs m’n gezicht.  Je probeert ’t te plaatsen. Zit ik in een dalletje, komt de wind uit een dal?? Gek, het is nog vroeg op de morgen (dit heb je ’s avonds weleens) , ik was vanwege deze zeer bepalende dag al om half acht vertrokken. Twee weken geleden alhier (Watson Lake) was ‘s ochtends alles wit bevroren. Ik weet het dus niet goed. Als het iets omhoog gaat over een lokale pas wordt het weer kouder. Ik denk:”Bij de volgende tankbeurt moet ik m’n jas wat zorgvuldiger dichtmaken langs de mouw en hals.” Na het ontbijt, pas rond 11 uur, voel ik weer een warme luchtstroom en ’n forse warme tegenwind. Ik denk lijkt wel een föhn. Eehhhh föhn, dat kan wel ‘ns ‘n Chinook zijn. ‘n Hele speciale weersomstandigheid in de Rockies. Dat moet ook in de lucht te zien zijn:

De scherpe aftekening van de koude (blauwe) luchtlaag en de warme is een symptoom van de Chinook.

En ehh ja, dat moet een Chinook zijn!!  Dat voorspelt dus lekker warm weer, ongehoord. Ineens verdwijnen m’n zorgen om de pasovergangen. Hier kan geen herfst tegenop. Alhoewel m’n verplaatsing wel steeds behoorlijk oostelijk is rij ik de gehele dag zo’n beetje onder de scheidslijn in de zon. Geweldig!! Prachtig weer, zonnetje. Tegen 12 uur doe ik m’n thermo hemd uit. Ik zit te zweten op de motor. De temperatuur is wel 20 graden gestegen!

Daarbij is de route tussen Liard River en Fort Nelson zo gigantisch mooi. Niet na te vertellen. Indian Summer landschappen met de mooiste kleuren, river crossings, bergen, groene en gekleurde hellingen, op 10-20-30-40 km besneeuwde toppen. Elke meter genieten.

Voor Liard River vele wilde bisons gezien. Bij de eerste twee denk je een lot uit de loterij want die beesten waren toch uitgestorven??

t eerste setje, nou ja setje, twee stieren die het werk al af hadden gezien hun rustige gegraas.
Kudde 1, tussen de 50-70 dieren, al vlot gevolgd door n grotere club.

Later nog eens twee bisons en weer later twee hele kuddes vlak na elkaar die nota bene half op de weg liggen. Ongehoord!!

Na het ontbijt direct de afdaling naar de River. Kon ik er potverdikke niet over!! De brug was bezet.

Mijnheer nam er de tijd voor of ging met de tijd mee! Ik dorst er niet langs te gaan. Als hij een stap opzij doet of z’n kop omdraait ben ik de pineut. Z’n bewegings ritme doet overigens niet veel snelheid vermoeden maar dat kan verrassen.

Ik ben er even heel langzaam achter gebleven. Toen kwam er zo’n haastige olieboer in zo’n zware pickup truck en die zet ‘m er zo naast en blaast erlangs, mij in z’n kielzog mee sleurend. Iets verder kom ik een zware truck met oplegger tegen, ben eigenlijk wel benieuwd hoe t is afgelopen of dat ie al in de vriezer zit, maar ja ik moest verder over die pas.

Na Liard River is er meer wild te zien. Bij het eerste dorpje zie ik wat kariboes. Die had ik nog nooit gezien dus bijgeschreven, ook ‘n setje Big-horns en enkele mooses.

M'n eerste karibou !
M’n eerste caribou ! Is toch een geheel ander beest dan Moose of Elk (Wapiti)

‘s Middags om 15 uur al in Fort Nelson. Altijd eerst even tanken. Vragend aan de juffrouw:” Hoe ver ‘t volgende dorp? 400km, of 4 uur tijden. Oef, da’s nog een heel end, maar dan ben ik ‘t laatste risico, Pink Mountain, ook kwijt. Daar had een andere biker ook al eens over gesproken als een mogelijk dilemma. ‘t Is maar net wat je tegen komt. Ik trap ‘m weer aan en om 19 uur ben ik Fort St. John. Laatste uur in de twilight zone. Maar laatste half uur in de file richting deze stad. 11,5 uur op de motor gezeten. Je leert zelfs rek-en strek oefeningen op de motor. Je kunt ‘m niet voor elke beweging aan de kant te zetten.

Fort Nelson en Fort St John maar zeker Dawson Creek lijken geëxplodeerd. Het breidt ongestructureerd uit naar alle kanten. Alleen in Dawson Creek zie je enige structuur, evenals eigelijk in Grande Prairie. Dat gaat ook heel hard.

Donderdag 1 okt.)

Vandaag geen verplichtingen, die heb ik natuurlijk sowieso niet nu. Het potentieel gevaarlijke gebied ligt achter me.  Dus vertrek pas om 10 uur en ben ‘n uurtje later in Dawson Creek. Lang gezocht naar ‘n ontbijt plek. Wordt A&W meen ik me te herinneren. ‘n Inn bezocht maar die deden niks, door hen verwezen naar een tweede maar die was gesloten wegens verbouwing. Dus ‘n hamburger als ontbijt met koffie. Geen hartewens…

Plots een beeld van Grande Prairie, wij naderden steeds vanuit het zuiden, nu zie je de explosief uitbreidende stad maar wel met structuur, voor Canadese begrippen met veel ruimte beschikbaar. Voor je het weet is zo’n stadje 10x10km. Edmonton is wellicht al 30x30km. of groter. Men krijgt hier nog een spijt van het verspillen van oppervlak. Heel, heel veel woningen van 1 laag. Weliswaar dicht op elkaar maar het kost veel ruimte.

Ik rij door naar ja waar naar toe? Moet ik al kiezen? Het wordt Grande Prairie, dat is bekend terrein waardoor ik ook alleen maar ga tanken. Dat is een gewoonte in elke stad  / dorp. Of ik moet helemaal zeker zijn van m’n voorraad.  Daar reken ik m’n reserve tank van 5 liter steeds niet bij. 5 liter is wel bijna 5 kg en ik weet wat zoiets extra’s betekent. Wellicht morgen maar eens opstoken.

Uiteindelijk kom ik terecht in Grande Cache. Ben idd maar zuidelijk gegaan ipv richting Whitecourt. In Grande Cache gelijk een dikke onweersbui, waarvan de ontwikkeling zich voor m’n ogen afspeelde.

Het begin ergens boven Grande Cache!
Het eerste begin van de onweer bui. Het werd een mooi aambeeld.
Ergens in de diepte de Smokey river, in het voorjaar “a hell of a job to control”

De Smokey River: “A hell of a job to control” in Spring with rafting , …..door van oorspong Nederlanders gemanaged. Nog beter de nog onstuimerige stromen als de Sulphur River of Sheep River. Voor de echte durf-al’s!

In Grande Cache ook maar gebleven geen zin om de regen in te rijden.

Vrijdag 2 okt.)

De hele nacht hoorde ik water stromen, dacht eerst, een aantal uren, dat het een of andere afvoerleiding was maar nee het was regenwater. Andere ochtend om 9 uur maar eens de weerberichten bestudeerd. Zie ik ineens staan dat aldaar tussen de 1 en 3 cm sneeuw verwacht wordt rond 12 uur ’s middags. Ik wist niet hoe snel ik m’n spullen ingepakt moest krijgen om van die bult, waar bovenop Grande Cache ligt, af te komen. Al snel doornat maar ik blijf toch doorrijden, 140km naar Hinton. Plan was om aan Cache Lake m’n tentje op te zetten en bij de bunkhouses een mooi vuurtje op te stoken. Door de kou kwam ’t er niet van. Riny had me bij vertrek nog een bonus kaart van Boston Pizza toegestopt waarop zo’n kleine $30 aan credits. Die heb ik eerst maar even verbrast met enkele hot chocolat’s en ’n pizza. Echt warm was ik nog niet. Ik herinnerde me een open haard in de West Mall. Dus daar naar toe. Had ook nog wifi aldaar zodat ik al snel in gedachten verzonken bezig was. Er komt iemand bij me zitten in een van de vier grote zitbanken. Even later kijk ik opzij en zie dat het Julie is. Is dat geen toeval?? Of zij het gezien had of niet weet ik niet maar 10 min later zit ik dus bij haar thuis wederom aan de warme chocola met whipcream on top.

Daarna naar van Klaveren. Zaterdags zou ik namelijk gaan vissen in Maligne Lake met Hans.

’s Avonds nog even naar de lokale jachtwinkel geweest om nog wat passende blinkertjes te kopen. Hans had nog ergens een zeer professioneel werphengeltje liggen waarmee hij dacht de slag wel te kunnen winnen.  Bij studie van de Alberta Parks website bleek ’s avonds ook al dat Maligne Lake waarschijnlijk ’n dag eerder dicht was gegaan qua vissen. Dan zoeken we een ander meer maar we gaan vissen.

Zaterdag 3 okt.)

IMG_2751
Patricia Lake, ligt er mooi bij. Mooie wandeling om het meer om bij de inlet te komen. Volgens mijn bescheiden mening moet, als er vis zit, daar zijn.

Om 9 uur op pad richting Jasper, eerst een permit bemachtigen. Er werd geen uitzondering gemaakt, we werden niet toegelaten tot Maligne Lake. Verder waren de mogelijkheden beperkt, slechts een handvol Lakes waaruit gekozen kon worden. Het meer voor Jasper Park Lodge lag ons te veel in t zicht evenals het aangrenzende  Lake, dus werd het Patrica Lake.

IMG_2747
Hans had een heel bescheiden telescoop werphengelte van 50cm met een soort blinkertje. Daar bleef hij de hele dag intensief en stijlvol mee werpen. Kreeg ‘m ook heel ver het water in maar no bites!

Het is een paar kilometer omhoog rijden, maar dan heb je ook wat. We hebben er tot ’s middags een uur of drie vertoefd maar geen teken van (vissen) leven gezien. Waarschijnlijk vergunning gekregen omdat er toch geen vis zat. Nee ook niet aan de haak maar wel de hele middag met T-shirt aan in de zon gezeten terwijl het ’s nachts nog had gevroren en we enkele honderden meters hoger zaten. Geweldig. Ik had Hans en Netty vis beloofd, desnoods van de Super of ’n restaurant.  Hen ’s avonds maar uitgenodigd voor “supper” bij Holiday Inn. Aldaar zalm gegeten.

4 gedachten over “Weer een Beregoeietijd in Canada (Stage 5: Back to Edmonton)”

  1. Super mooi, jammer dat ik niet meer achterop zat, die bizons had ik ook graag meegemaakt. Stage 4 nog steeds “under construction”?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s