Hout he? Tuesday, Jan 17th, 2012

Zaterdagavond dus even wezen stappen. Het sneeuwde toen we terugkwamen. Dan weet je het wel. Zondagochtend sneeuwruimen. Nog wel gewacht tot het middaguur maar de temperatuur steeg niet verder dan -25C. Dus doen we maar het hoogst noodzakelijke. Te beginnen met de verkleedpartij

Allereerst bijna overal 3 lagen kleding.

Ja zo’n ding. Maar dan de ruimte boven de ogen eronder.

’n Enkel paar dikke sokken met viltlaarzen, bovenlijf 4 lagen en een muts en een balaclava. Hierna moet je ook snel naar buiten anders raak je binnen oververhit.

Onze drive lane is ongeveer een kilometer lang. Normaal 3 keer op en neer met de sneeuwschuiver. Elke keer 10 minuten bij zo’n 15km/uur en wat draai en keerwerk..

De eerste keer dacht ik nou da’s koud, kon nog wel een laagje bij. Schrijnende pijn in het gezicht. Tweede keer: Oh was even wennen nu valt het wel mee. Derde keer: kon door de ijsvorming rond m’n ogen en neus al vrijwel niets meer zien. Ik denk: vlug naar de warme chocola. Dus bij ons huis linksaf en in ’n draf naar binnen bij de kachel. Na ’t ontdooien blijken er witte vlekken onder m’n ogen. Ik strijd al tegen de ouderdom, ik denk ook dat nog! Frost bite. Dat gaat snel en zonder dat je er veel van merkt. Nu twee dagen later nog rode vlekken maar het schijnt mee te vallen of het hersteld weer. Echte “vorst schade” doet dat niet. ’n Waarschuwing dus!

Nu al een paar dagen stevige vorst ’s nachts (afgelopen nacht -33C) en overdag stijgt de temperatuur niet verder dan -30C. Dat duurt nog de gehele week.

Zojuist alle gebouwen even gechecked. Totaal 17 gebouwen met zo’n 20 verwarmings toestellen en hier en daar wat electrische bijverwarmingen. Je kunt niet veel meer doen dan controleren of ze nog werken. Zoja dan aannemen dat de boel dooi gehouden wordt. Water laten lopen is niet effectief. Als het al ergens bevroren is komt het toch niet los. Als er riool onder ’t vriespunt zit groeit de ijsvorming alleen maar aan. en je ziet het ook niet.

Alhoewel -30C, is Riny naar het dorp wat boodschappen doen. De auto stond aan de block heater zodat ie gemakkelijker start als dat nodig is en dat deed ie! Bij -35C is de kans groot dat ie niet start en de kans dat er motorschade ontstaat als er niet overal in het block voldoende smering is. ’n Verleng kabeltje mee naar het dorp. Overal op parkeerplaatsen staan paaltjes met een elektrische plug waar je de blockheater weer aan kunt zetten. De cowboys met de grote trucks doen daar niet aan. Die laten ‘m gewoon “idle” / stationair doordraaien.

Dus het leven gaat door ook al vriest ‘t. Je moet er wel goed rekening mee houden als je naar buiten moet. Verbazing wekkend hoe snel het afkoelt als je zo buiten staat. Even ’n mandje hout halen duurt buiten 2 minuten. Dus wel even verkleden.

Genoeg voorraad voor vandaag.

En daarna nog een arm vol. Op ’n hoger nivo stoken kost meer hout. Gelukkig hebben we daar genoeg van tot eind april dankzij Ernst, Tonnie en Dan.

De voorspellingen voor afgelopen nacht van -46 zijn niet waargemaakt. Gelukkig. Maar voor komende nachten staat nog steeds tegen de -40C voor Hinton. We zullen zien.

Groetjes Leo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s