Pieterpad Part 4 en 5.

Half (14/15) september  2016 de laatste gedeelten van het Pieterpad gefietst met de ATB. Dit samen met Henk Oonk, Johan Pegge, Henk Griemelink en Ernst te Velthuis. Nou ja samen….. de eerste drie vormden veelal een groepje en Ernst en ik. Als de andere groep fietst dan gaan zij sneller dan wij, maar one way or another, hebben zij vaak meer interrupties, zodat we niet veel uit elkaar finishen.

Korte video impressie

In 2014 in twee etappes van de zeedijk 5km verder dan Pieterburen in Groningen naar Laren. Dat waren twee pittige etappes. Het stukje Laren-Vorden hebben we al vele malen gefietst. Van Vorden naar Nieuw Millingen tussendoor inmiddels ook al drie keer en weer terug. Dat ging ook gemakkelijk van huis uit.

Dus van Nieuw Millingen naar de Pietersberg stond nog steeds zodanig op het programma dat het steeds wringt dat je dat niet gedaan hebt. Dus ver in het voorjaar, tot ontsteltenis van enkelen zomaar een datum geprikt. Er waren nog wel wensen, de een wilde zeker niet meer dan twee dagen en de ander eigenlijk niet minder dan drie Het werden er twee. Henk Tragter zou ons met Johan’s bus wegbrengen en wij met de auto (Diny) naar Nieuw Millingen.

Het Pieterpad met de mountainbike is consumeren van iets moois op hoge snelheid. Onvoorstelbaar hoe snel het landschap zich dan afwisselt waarbij je op ’n dag ontzettend veel ziet.Al wandelend zie je meer details waarschijnlijk.  Met de ATB ben je natuurlijk ook meer gefocust op ’t pad dan op de omgeving. Dat gold zeker voor Ernst en mij. Voor mij meer dan Ernst. Toen hij dacht dat hij ’t kon ging hij over de kop.  Altijd een schrikmoment dat vallen, beweegt hij nog,  staat hij weer op en hoe snel.

totaal

Nieuw Millingen gekozen omdat daar de Rijn overgestoken moet worden. Eerste plan was met de trein naar Nijmegen en dan fietsen naar de zuidzijde van de Rijn waar het pontje afmeert. Later besloten we ons af laten zetten aan de noordzijde omdat daar ook de voorgaande etappe geëindigd was en het qua vervoer beter te ondersteunen.

Het pontje gaat om het hele uur en omdat we dachten de dag wel nodig te hebben dienden we zo vroeg mogelijk te starten dus dienden we het eerste pontje om 8 uur te halen. Vandaar dat we al om ca 6 uur in Vorden aan de koffie zaten met de onvermijdelijke wederzijdse grappen en grollen omtrent de ook aanwezige wederzijds bekende tekortkomingen.

Met twee voertuigen, vroeg in de ochtend op dezelfde plek aankomen is al best moeilijk. We konden niet zeggen bij het pontje want daar kon je niet komen dus het was ergens ’t dichtsbijzijnde afzet plekje achter de steenfabriek. Niet alle navigators waren erop berekend.

totaal-2

De route van Pieterburen naar Maastricht met de etappes voor het wandelen. Zo te zien is Laren een uitstapje maar in werkelijkheid ligt het meer in lijn.

thumb_img_1592_1024

Nu dus vanaf de zuidzijde van de Rijn, Nieuw-Millingen, naar de Pietersberg in 2 dagen met een overnachting in Beelsen.

Deelgenoot van deze tocht zijn wederom Henk Oonk, Johan Pegge en Ernst te Velthuis. Deze keer was ook Henk Griemelink van de partij terwijl Frans Derksen niet mee kon omdat z’n vrouw ernstig ziek is. Maar desondanks een illuster gezelschap.

_1515_1024

Dus met deze selecte groep moesten we het gaan doen. Al vroeg in de voorbereiding werd de groep opgesplitst in een snelle groep en groep2 middels natuurlijke selectie. Henk G. hing er een beetje tussenin maar werd tot de kopgroep veroordeeld hetgeen hem de eerste dag bezuurde en de 2e dag steeds beter afging.

thumb_img_1513_1024
Het pontje aan de Rijn is met de auto niet te bereiken dus werden we door Diny te Velthuis en Henk Tragter achter de steenfabriek ruim op tijd gedropped. 8 uur is de eerste overtocht en vervolgens elk uur. Dus deze mochten we niet missen.
_1517_1024
Een paar flinke duwbakken moeten we nog wel voor laten gaan.
_1520_1024
Het eerste tactische overleg.

Derhalve zaten we rond 8:15 uur op de fiets. Na enkele km’s de andere groep maar laten gaan. 15km later een lange slootkant met gemaaid gras. Het ging weer over in een zandpad en daar lag de snelle groep aan de grond om de balen hooi tussen de derailleurs weg te trekken. Zij startten een geanimeerd gesprek met ons doch na enkele ogenblikken snapte ik de bedoeling en riep Ernst tot de orde. Wij gaan verder zie jullie zo wel…..

’n Half uurtje later kwamen zij weer voorbij.  In het eerste bos bij Berg en dal had Ernst wat meer aandacht voor een wandelaar zodat hij ’n barrière  miste en over de kop sloeg. Het werd even stil achter mij, maar na wat zandklopperij konden we verder.

Einddoel die dag was Beelsen, iets voorbij Venlo. Plan was de eerste dag iets meer dan de helft te doen en zeker niet iets minder omdat wellicht in het Limburgse meer bultjes te verwerken zijn.

Plaats een reactie